Sample Page

/Sample Page/

Половината българи без лятна почивка

За над 50% от българите лятната почивка тази година се оказва химера, показва проучване на Изследователския център "Тренд". Основната причина за това е липсата на финансови възможности. Това сочеха и резултатите от подобна анкета през 2018г. От демографските разбивки личи, че хората с финансови затруднения, са предимно от най-възрастните групи.

Стряскащо: Едно родено българче на всеки трима починали

За никого не е тайна, че България вече никога няма да достигне около 9 милиона души население, колкото бяхме преди 30 години, когато започна преходът на страната ни към демокрация и пазарна икономика. Споходилата ни през този период по редица политически, икономически и социални причини демографска криза продължава тревожно да се задълбочава и да стопява необратимо нацията.

САЩ-Иран: Светът иска политическо решение

Нова ескалация на напрежението между Иран и Запада предизвика тревога и загриженост за мира и сигурността в Персийския залив и за световните доставки на петрол. Техеран увеличи степента на обогатяване на уран над лимита, поставен със споразумението от 2015г. Това разбуни духовете в бизнеса и политическите среди, а породи и стремеж за регурилане на проблема и избягване на по-нататъшната сериозна конфронтация.

САЩ и Китай отново с диалог след примирието в Осака

Американски и китайски представители разговаряха по телефона на 10 юли, подновявайки дискусиите за прекратяване на търговската конфронтация между двете най-големи икономики в света, която влияе негативно на гобалната икономическата конюнкура. Решението за подновяването на замразените през май преговори по спорни търговски и икономически въпроси бе взето неотдавна в Осака по време на срещата на лидерите на Г-20.

Искри между София и Белград

През изминалите дни ненадейно между София и Белград припламнаха искри. И то на политическо ниво, което не се бе случвало твърде отдавна. Поводът бе реплика на българския премиер, която се изтълкува погрешно от сръбския външен министър. Той пък си позволи доста остро изказване, което българският министър-председател възприе болезнено и реагира в стила на своята директна лексика. В резултат посланиците на [...]

Китай и България се договориха за стратегическо партньорство

По време на официалната си визита в Китай от 1 до 5 юли президентът на България Румен Радев участва в икономическия форум "Летния Давос" и се срещна с президента на Китай Си Дзинпин и премиера Ли Къцян. Радев и Си Дзинпин постигнаха консенсус за издигане на отношенията между двете страни на равнище стратегическо партньорство и приеха декларация в този дух, съобщиха от президентството.

Спор за цената на американските изтребители Ф-16

Спор за цената на американските изтребители Ф-16, които България се готви да закупи се разгоря между президентството и правителството в края на юни. Правителството твърди, че цената на цената на осемте изтребителя е 2,2 милиарда лева, но в "Панорама" на БНТ президентът Румен Радев обясни, че цената за тези самолети всъщност е 3, 45 млрд.лв. с ДДС и е със 100% авансово плащане.

Много дилеми около номинациите за висшите длъжности в ЕС

На 3 юли, след тежки преговори, европейските лидери в Брюксел постигнаха консенсус за висшите длъжности в Европейския съюз. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен бе номинирана за председател на Еврокомисията. Белгийският премиер Шарл Мишел ще оглави Европейския съвет. Испанският външен министър Жозеп Борел бе определен за върховен представител за външната политика, а французойката Кристин Лагард, за шеф на Европейската централна банка.

Закриват се клиники в болниците на Северозапада

В Северозапада се преструктурират неработещите клиники в областните лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Идеята на Министерството на здравеопазването е да останат да работят само най-успешните клиники от трите лечебни заведения, уточни министърът. Съобщението бе направено след срещата му с представителите на болниците, в които ще се извършат промените.

От Осака дойдоха добри новини за региона и света

На срещите на лидерите на Г-20 проблясна надежда за положителни промени в международните отношения, но остават и въпросителни. Във всеки случай регулярните форуми на най-влиятелните в света са много полезни, тъй като е пределно ясно, че единствено непосредственото общуване на високо равнище води до така необходимото регулиране на международния икономически и политически климат. Ето защо погледите на авторитетни анализатори през [...]

Зареди още новини