Sample Page

Начало/Sample Page/

Много въпроси при старта на формулата 60-40

След приемането на закона за извънредното положение правителството спешно задейства мярката за подкрепа на фирмите по формулата 60-40, за което от бюджета се отделят 1,5 милиарда лева. Това стана на фона на бързото увеличаване на безработните. Вече над 10 000 са хората, загубили работата си поради трудностите на фирмите от разпространението на заразата Ковид-19 у нас и спирането на редица дейности.

Служби за Великден ще има и на открито

Християнските служби за предстоящите Великденски празници ще бъдат излъчвани по телевизията, както и онлайн. Посещенията на храмовете няма да бъдат напълно забранени, но ще се извършват при строго определени мерки, а свещениците ще се грижат вътре в тях да не се получава струпване на хора. МВР също ще следи за изпълнението на превантивните мерки, а също и за спазването на необходимата дистанция по време на службите извън храмовете.

Да не затваряме очите си пред проблемите на страната

Мерките и усилията на изпълнителната власт за овладяването на пандемията от коронавирус в страната бяха подкрепени в актуално обръщение на НИ „Единение“, което намери широк отзвук и породи редица коментари в обществото във връзка с навременната реакция и конкретните предложения на Сдружението. В интервю за БНР бившият заместник-министър на регионалното развитие Георги Георгиев, съучредител на НИ "Единение" посочи, че на този етап на кризата не трябва да се взема нов външен дълг.

„Титаничен“ пакет за борба с коронавируса в САЩ

Броят на заразените в САЩ вече гони 100 000. Белият дом прогнозира между 100 и 240 хиляди смъртни случаи от коронавируса в Щатите. В страната вече има над 92 000 случая на заболяването, т.е. най-много в света, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. Президентът Доналд Тръмп призова американците да се подготвят за тежки две седмици, но предрече, че скоро ще се види "светлина в края на тунела".

Сред стените на надеждата

Николай Коев Един глобален вирус ни направи доброволни затворници. За първи път останахме сред стените на домовете си, в които дори не сме се вглеждали. Сред най-близките ни хора, които започнахме пак да изучаваме. Взаимно се откривахме, преоткривахме, изненадвахме, но и разочаровахме. Всичко бе сведено до един запечатан в някакви си квадратни метри живот, чиято свобода преди щедро разпилявахме. Но [...]

Бизнесът и работещите ще ни извадят от кризата

Професор Даниела Бобева пред Българското национално радио И при лош вариант на кризата икономическият спад няма да е с повече от 5% за тримесечие. Външните шокове ще играят голяма роля. ЕС няма координиран отговор за справяне с кризата, ЕЦБ спасява само страните от еврозоната. Добре е, че мерките на правителството се обсъждат с работодатели и синдикати. Необходима е прозрачност при [...]

Приглушена радост за Скопие

Николай Коев Една току-що разпространена вест от заседание на Европейския съвет направо потъна в бушуващото море от тревоги около пълзящия коронавирус. Дори в близкото до сърцата ни Скопие хората маркираха с кисела усмивка оповестения факт, че континенталните шефове най-после са решили да открият пътя пред Северна Македония и Албания за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Доскоро управляващите социалдемократи [...]

„Мозъчен тръст“ ще помага на властта срещу коронавируса

Медицински съвет ще подпомага министрите в приемането на решения в борбата срещу коронавируса. Ръководител на новата структура ще бъде проф. Коста Костов. Той е консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница "Света Анна", виден пулмолог, учен, преподавател и общественик. Своеобразният „мозъчен тръст“, в който участват известни лекари, учени и специалисти, ще отговаря с експертиза на важни медицински въпроси, като ще се разчита и на добър диалог с Националния кризисен щаб.

Цените на храните скочиха с над 3% за седмица

С над 3% са се повишили средно цените на храните на едро само за седмица. Според данните на Държавната комисия за стоковите борси, индексът на тържищните цени отбелязва ръст през миналата седмица с 3,26 на сто. Този скок намира обяснение с прилаганите и у нас принципи на свободния и саморегулиращ се пазар. Пред потребителите възниква обаче въпросът – дали точно в условията на настъпваща криза и проблемите с коронавируса не е необходимо държавата временно да ограничи печалбите на вносителите и търговците на дребно?

МВФ отпуска 50 милиарда долара за борба с коронавируса

Международният валутен фонд (МВФ) смята, че очаква глобалната рецесия тази година да бъде поне толкова лоша, колкото финансовата криза преди повече от десетилетие, но ще бъде последвана от възстановяване през 2021 г., съобщи Bloomberg. Близо 80 държави са поискали спешно финансиране от базираната във Вашингтон институция, обяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева в изявление след конферентен разговор с централните банкери и финансовите министри от страните от Г-20.

Load More Posts