Sample Page

/Sample Page/

Миналото ни разделя! Докога?

Отминаха две съдбовни дати в историята на България – Съединението на 6 септември 1885 г. и Девети септември 1944 г. Емоциите и тълкуването на последиците от тези събития обаче продължават да витаят в нашето общество и в политиката, предизвиквайки невиждано разединение и разнопосочни интерпретации. Трезвата и мъдра оценка за двата исторически факта за страната безспорно откриват шанс за преодоляване на [...]

Памет българска – изложба на оръжията на българина в борбите му за национално освобождение и обединение

Една патриотична инициатива привлича вниманието на любопитни и родолюбци. Община Сопот и подкрепящото нашите идеи Сдружение „Национален съюз единение” дават възможност на посетители да се запознаят с богата колекция от оръжия, униформи и военни атрибути на българина в героичните му битки за национално освобождение и обединение.

Съединение в миналото, а днес?

Родината ни отбеляза на 6 септември 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, която според Берлинския конгрес през юни 1878 г. и решението на Великите сили по онова време бе поставена в границите на Османската империя. На този ден през 1885 г. хиляди българи от изкуствено разделената територия на страната ни се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и географски събрани.

Борисов се колебае за Шенген

„В момента не съм сигурен дали е изгодно за България да се присъединява към Шенгенското пространство заради имиграционния натиск по границите на Гърция, а както и поради факта, че в много държави от Централна Европа шенгенските бариери отново са спуснати." Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с председателя на групата на Християнсоциалния съюз в Бундестага Александер Добриндт в Берлин.

Опасно: неграмотните се множат

Преди дни светът отбеляза Международния ден на грамотността 8 септември, обявен от ООН през 1965 г. Неговата цел е популяризирането на действията на обществата за усвояване на това необходимо умение. През последните 50 години нивото на грамотността като цяло нараства, но все още около 750 милиона възрастни по света не могат да четат и пишат. Най-висок процент на неграмотни възрастни има в най-бедните страни в Африка.

Учителят трябва да е консултант и вдъхновител, а директорът – мениджър

Специално за НИ „Единение” Известният педагог, бивш заместник министър на образованието и науката, настоящ директор на 119 СОУ в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов Интервю на Любомир Михайлов Учителят трябва да е консултант и вдъхновител, а директорът – мениджър Думи за размисъл: През 2016 г. се промениха много от основните философии [...]

Борбата срещу „ало“ престъпниците трябва да се води комплексно

Спецпрокуратурата извърши през седмицата успешна операция за залавяне на телефонни измамници, предизвиквайки с това обществено одобрение. В град Левски бяха арестувани и задържани под стража 8 „ало“ престъпници, които с „драматични“ сценарии измъквали хиляди левове от наивни и подплашени възрастни хора, а и понякога не толкова, не само в Левски, но и на много други места в страната, главно в [...]

Огромни доплащания на пациентите в болниците

Близо 4 милиарда лева годишно са доплащанията на пациентите в болниците. Те обаче не винаги са основателни, смята управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. В телевизионно интервю той потвърди обществената тайна, че в държавните и общинските болници се плаща под масата. В частните болници това става организирано. Там се "измислят" различни допълнителни услуги, които да оправдаят вземането на още пари от болните.

Белезници за „ало“ измамници в Левски

При мащабна операция на спецпрокуратурата в град Левски срещу група, заподозряна в извършване на телефонни измами, бяха задържани осем души. Седем от тях са арестувани в Левски и един в София. Всички са под арест, докато се реши кои от тях ще бъдат привлечени като обвиняеми. В Левски бяха претърсени около 10 адреса, при което са иззети телефони, пари и над килограм злато.

Пламен Георгиев пътува за Валенсия, правителството е глухо за възраженията

Бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, подал оставка поради скандал в аферата апартамент гейт, става генерален консул на България в испанския град Валенсия с решение на правителството. След като подаде оставка като шеф на Антикорупционната парламентарна комисия, Георгиев беше бързо възстановен на работа като прокурор в Специализираната прокуратура.

Зареди още новини