Sample Page

Начало/Sample Page/

Безценните послания на Вазов: Патриотизъм, нравственост и единение

"Българийо, аз всичко тебе дадох: душа, сърце, любов, зари небесни, от теб приети - върнах ти ги в песни." Тази дълбоко лична, превъзходна поетична и искрена патриотична изповед на патриарха на българската литература, народния поет и обществен авторитет Иван Вазов винаги си припомняме, когато отбелязваме уважението си към гениалния поет, писател и публицист. На 9 юли отново отдадохме почит към [...]

Защитата на природата е национален приоритет

България, която е малка по територия в сравнение с повечето държави в ЕС, отдавна е смятана за истински рай със своя климат и природни дадености. Това ни дава повод често да се хвалим с едно от най-големите биологични разнообразия в Европа. И наистина 26% от видовете, идентифицирани в Стария континент, и над 2% от тези по света, живеят в България.

Къде отиват държавните милиони за крупни проекти и дейности?

Държавното дружество "Монтажи" ЕАД, което получи огромна инжекция от 500 млн. лв. за спешен ремонт на язовири, е излязло на загуба и през 2019 г. Голяма част от предоставените пари за ремонтите стоят по банкови сметки, а разходите на дружеството са доминирани от разходи на подизпълнители. Реална дейност все още не е започната, като това се планира да стане в следващите две години.

Арестите в ГДБОП: Много тежки въпроси за държавността

Внезапен силен трус разтресе върховете на МВР. Заместникът на главния секретар на МВР и директорът на ГДБОП бяха освободени от длъжност, след като главната прокуратура обяви арест на висш полицай, оглавяващ борбата с наркотрафика. Премиерът Бойко Борисов поиска оставките на заместник главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и на директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Двамата подадоха заявления за напускане и бяха освободени.

Българите живеят със страхове за пенсиите си

Направена по поръчка на Националната агенция за приходите анкета показва, че очакванията на българите за пенсиите, които ще получават на старини, са свързани с много страхове и съмнения. Проучването има за цел да установи какво е отношението на гражданите към данъците и удръжките за социално осигуряване.

Геостратегическа стабилност за проекта АЕЦ „Белене“

„Росатом“, General Electric и Framatome искат заедно да строят АЕЦ „Белене“. Трите компании подписаха меморандум за сътрудничество в участието им в процедурата за избор на стратегически инвеститор. Тези компании са от така наречената къса листа за реализацията на този важен за България и региона проект, чиято реализация се бави дълги години поради политически и икономически интереси и игри в България и Европейския съюз.

Индустриалците и синдикатите с резерви към „Зелената сделка“ на ЕС

Обективният поглед върху обстановката в България подсказва, че възстановяването на страната от пораженията на коронавируса може да се случи в рамките на общите усилия на Европейския съюз. Както личи от поставените условия на Европейската комисия обаче, за получаване на пряка финансова подкрепа, спорната все още помощ от Съюза ще се обвързва с целите и задачите на така наречения „Зелен пакт“.

Тревога: Българите живеят най-кратко в ЕС, нацията се топи!

В България продължителността на живота расте, но остава най-ниска в ЕС, сочат данни, публикувани от Европейската комисия. България, наред с Хърватия, Латвия, Литва и Румъния, отчита трайно намаляване на населението през последните 30 години. За нашата страна, Гърция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния се очаква това явление да продължи до 2070 година.

Има решения, чуйте ги!

Николай Коев У нас се преклонихме доземи на парата. Както се казва - „парица-царица”. Друг е въпросът, че едни нахлузиха златната корона и вирнаха нос, а други забиха поглед в земята от унижение и отчайваща бедност. При това първите си въобразиха, че ще летят вечно на крилата на своите осъществени житейски мечти, а вторите се вайкат и проклинат съдбата си, [...]

Необходима е борба и с вируса на корупцията

Любомир Михайлов През седмицата се случи нещо важно и положително. Обсъдено и подписано бе ново Национално тристранно споразумение по ключови теми за ускоряване на икономическото развитие в България в условията на трудното преодоляване на пораженията, които епидемията от коронавируса нанесе върху икономиката и обществото. Представители на правителството, организациите на работодателите и синдикатите се споразумяха да посрещнат с общи усилия съвременните [...]

Load More Posts
Go to Top