плажСпад от 10% през летния сезон тази година и 208 000 туристи по-малко на българското Черноморие очакват Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Димитър Попов от УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти. В тази тревожна сметка обаче не влизат загубите от фалита на най-големия и стар туроператор в света – „Томас Кук“, които ще нанесат допълнителен удар върху проблемите в туристическия отрасъл. Хотелиери в „Слънчев бряг“ предвиждат огромни загуби и фалити заради банкрутирането на британския туроператор.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма само към момента щетите за българските хотелиери възлизат на около 36 млн. евро. „При нас е цунами, това е изключително напрежение. По-важно е какво ще правим оттук нататък. Димитър Попов обаче не вярва да се стигне до рефинансиране и компанията във Великобритания, така че „Томас Кук“ да продължи да работи. Според него сигнали за фалита на „Томас Кук“ е имало от три години и опциите за преструктуриране вече са невъзможни.

В следващите дни министърът на туризма Николина Ангелкова ще поиска среща с финансовия министър Владислав Горанов, на която българските хотелиери, потърпевши от фалита на „Томас Кук“, ще поискат облекчаване на данъците, за да могат да понесат щетите от фалита на британския туроператор, съобщи Ангелкова. Малкият и среден бизнес в България, който е прикачен към „Томас Кук“, е заложник на драмата с фалита. Този фалит може да помете твърде много работни места, както и малки и средни предприятия в хотелиерството, ресторантьорството, транспорта, и екскурзоводство“, прогнозира доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на „Сдружение Туризъм“.

Още през юли НИ „ЕДИНЕНИЕ“ би тревога, че за първи път от години в туристическата индустрия се отбелязва спад с 5 процента на туристите в пиковия сезон и че до края на сезона спадът ще нарастне. Сега, с усложняването на ситуацията заради негативните последици от фалита на „Томас Кук“, е още по-важно да се предприемат мерки за положителни промени и ефектизиране на дейностите в туризма, така че най-после да се поеме по правилния път за преодоляване на кризата във важния за българската икономика туристически отрасъл. В противен случай предлагащите по-добро обслужване съседни държави и на по-изгодни цени ще продължават да привличат все повече хора от традиционния наш туристически контингент, въпреки по-добрите ни природни и климатични дадености.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми