140 години Търновска конституцияДнес, 15 април, ще започнат честванията на по повод на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. За Ден на Българската конституция се счита 16 април – тогава професионалният си празник отбелязват всички юристи, но празничната програма във Велико Търново започва ден по-рано. От 17:00 часа в залата на Учредителното събрание тържествено заседание ще проведе Конституционният съд на България, на което слово ще произнесе държавният глава Румен Радев. Час по-късно Радев ще връчи почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Народно читалище „Надежда-1869“ по случай 150 години от създаването на културната институция.

В пленарната зала в София пък ще се проведе финалната дискусия от Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти. Началото е от 11:30 часа, а темата на разискванията е „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“. Победителите ще бъдат наградени лично от председателя на парламента Цвета Караянчева. По-късно през деня Караянчева също ще отпътува за старопрестолния град, където от 16:00 часа ще открие изложба в музей „Възраждане и Учредително събрание“, реализирана с помощта на Държавна агенция „Архиви“ и посветена на кръглата годишнина. Кулминацията на честванията ще бъде на 16 април, когато парламентът ще заседава тържествено в залата на Учредителното събрание. Началото му е от 10:50 часа, когато ще се проведе възстановка на събитията от 1879 г. Предвижда се изказвания да направят председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на парламентарните групи. Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедрален храм „Рождество на Св. Богородица“ в 09:00 часа.

В 12:30 часа депутатите ще поднесат венци и цветя на паметника „Майка България“ и ще наблюдават спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част и изпълнения на младежите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“. Тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще започне в 20:30 часа на площад „Цар Асен I”, обобщава БГНЕС. Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми