отопление на дърваБългарите са енергийно най-бедни в ЕС, показват последните данни на Евростат за възможностите на хората в страните от ЕС да се отопляват през зимата. Най-много са гражданите у нас, които твърдят, че не могат да си позволят адекватно отопление на дома – цели 34%. Следват Литва – 28%, Гърция – 23%, Кипър – 22%, Португалия – 19%, и Италия – 14%.

Най-малко жители на ЕС, които са енергийно бедни, около 2%, има в Австрия, Финландия, Люксембург, Холандия, Естония и Швеция. Евростат посочва още, че общо за ЕС само 7% от европейците, т.е. между 50 и 60 милиона души от общо наброяващия над 500 милиона жители ЕС, не могат да си позволят да отопляват добре своите домове.

Организацията „ЕнЕфект“ разпространи от своя страна доклад, в който се твърди, че близо 50% от населението у нас трудно се отоплява. Почти толкова са и домакинствата, които не могат да си позволят охлаждане през лятото – 49,5%.

От програмата за саниране на сградите, което намалява разходите за отопление, спечелиха няколко хиляди семейства в страната, но мнозинството продължава да зъзне, защото не може да си плати сметките за отопление. Пътят към решаването на този социален проблем минава през развитието на икономиката, което води до повишаване на благосъстоянието на обществото, посочват експерти на НИ „Единение“. Но за съжаление в най-бедната страна в ЕС, България, такава тенденция не се наблюдава.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми