четящи децаПо добра традиция и тази година бе отбелязан Международният ден на детската книга, обявен през 1967 г. Датата 2 април е избрана специално, тъй като на нея през 1805 г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен. Още през 1958 г. ЮНЕСКО учредява „Международен златен медал“ на името на писателя, наричан още Малка Нобелова награда. През годините са награждавани редица световноизвестни творци, сред които и Валери Петров. Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния съвет за детската книга.

Книгата е голям и незаменим извор на знания, забавления и идеи. Хубаво е децата да започнат да четат още в първите класове на училището. Но днес живеем в света на технологиите и новите форми на комуникация и това изправя четенето пред най-голямото му изпитание. Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или четат много рядко, посочва известното Международно изследване на образованието PISA. А близо 28% от учениците у нас, макар че четат, не го правят за удоволствие. Проучването обаче категорично показва, че колкото по-често българските ученици четат художествена и документална литература, толкова по-високи са техните резултати в образователния процес в сравнение с децата, които никога не четат подобни книги. Разликата в нивата на развитие между тези две категории се равнява на почти двугодишно обучение в училище.

Този извод заслужава специално внимание. Едва ли някой ще оспорва факта, че и в днешно време четенето е полезно. Основният въпрос, който се налага от изследването на PISA, е как да се заинтригуват и привлекат децата към книгите. Защото общуването единствено със смартфоните и компютрите дава възможност за събиране на информация, но книгите безспорно си остават чудесно средство за базисни знания и допълнение към интелектуалното и духовното развитие на младото поколение. За привличането на децата към тях и в училище, и чрез редица акции на обществени организации се реализират не малко заслужаващи похвала инициативи. Но още по-добре би било в цялостната система на образованието да се отдели по-голямо внимание на четенето, така че с различни подходи да се заинтригуват и привлекат децата към него, посочват експерти на НИ „Единение“. Защото те са бъдещето на България и трябва да растат не само като информирани „технократи“, а и като личности с богат език, култура, духовност и креативност. Така те ще бъдат по-полезни и за себе си, и за Отечеството.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми