Черно мореНад 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години. Това каза в ефира на „Дарик радио“ бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев. В последните години от Черно море са изчезнали десетки видове риби – скумрия, платерини, рядко се среща и лаврак, отбеляза Василев. „Черно море умря пред очите ни. Първо изчезнаха над десетина вида риби. През 1968г. е бил последният промишлен улов на черноморска скумрия. След това постепенно изчезнаха някои видове платерини. Запасите на други видове като лефер и лаврак много рядко вече се срещат. Запасите на хищни риби са намалели над 20 пъти за последните 25-30 години. И вече почти няма промишлен улов на лаврак, голям лефер, торук“, коментира експертът.

Освен замърсяването на морето, изключително вреден е и уловът на цаца, защото цацата е в основата на хранителната верига. „Уловът на цаца е изключително вреден. Да замре животът в Черно море, причините са две. Първо, това е замърсяването и второ, е прекомерният улов и траленето. Цацата е в основата на хранителната верига. Всички хищници се хранят с цаца. Прекомерният улов води до липса на храна за хищните риби“, обясни още Василев.

„Страшно безотговорни сме към морето. А моретата и океаните са в зародиша на нашия живот – без тях сме заникъде. Те влиаят и върху климата, предоставят ни и храна. Там се зараждат циклони, антициклони и т.н.“, обобщи Валентин Василев.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми