строеж на хотел на морския бряг в АлепуГоляма част от българските туристи, които обикновено посещават нашето Черноморие, ще го направят и тази година. Но това едва ли ще спаси сезона, констатират от Института за пазарна икономика. Очаква се да бъдат предложени по-добри условия за българските граждани, но това в никакъв случай няма да е достатъчно за постигане на резултати, сходни с тези от миналите години.

Голяма част от хотелите на Черноморието и в зимните курорти няма да отворят през летните месеци, посочват запознати със състоянието в бранша. Причината е, че почти липсват резервации, както от българи, така и от чужденци, а направените преди епидемията са отменени. Според туроператори най-предпочитани от туристите през лятото ще бъдат самостоятелните апартаменти и къщите за гости.

Освен това, за да изпълнят изискванията за безопасен престой на туристите хотелиерите трябва да инвестират много средства, които са допълнителен разход за тях. Така теглейки чертата, собствениците на 4 и 5 звездни хотели са установили, че е по-добре да не отварят това лято. Още по-неприятно е, че има и риск временният срив да се окаже постоянен.

Рисковете с притока на туристи обаче не намаляват апетита на инвеститори, които наливат пари в нови хотели и курортни селища. Няма лошо, стига всичко да се върши по законосъобразен начин. Но за съжаление практиката доказва друго. Редица обекти се строят със заобикаляне или на границата на закона, без необходимия контрол от държавните и общинските власти, които от години си затварят очите за закононарушенията.

Че това е така, има много примери, най-фрапантен от които в последно време е скандалът със строежа на хотел на морския бряг в Алепу, който по принцип е защитена местност. Строежът абсурдно се представя като подпорна стена, въпреки че и с просто око се вижда нещо съвсем по-различно. Дори вицепремиерът Томислав Дончев признава: „Възможно е да има подпорна стена, но със сигурност има и хотел…“. Пред журналисти той съобщи, че премиерът Борисов е разпоредил на ДНСК да се запознаят със ситуацията лично и на място.

“Разбунилият духовете строеж на Шофьорския плаж на Алепу е противосвлачищно съоръжение, пред което ще има курортно селище с няколко отделни сгради“, коментира арх. Ангел Захариев от фирмата „А и А архитекти“, който е главен проектант на обектите. Захариев, който е съпруг на външния министър Екатерина Захариева, обясни, че по проект там трябва да се издигне курортно селище, а сегашният строеж, който мнозина смятат за хотел, ще е подпорна стена. Хотелската част трябва да е пред т.нар. подпорна стена и на терена над нея. Подробният устройствен план на терена е одобрен от община Созопол още през 2007 г., каза още арх. Захариев.

Въпросът е обаче защо общината е дала разрешение за тези строежи в защитена зона, както и защо чак сега централната власт се заема да разбере какво точно се случва в Алепу? Днес бившият областен управител на Бургас, а сега общински съветник от ГЕРБ Кoнcтaнтин Грeбeнaрoв заяви пред bTV, че са предлагани пo 5000 eврo нa oбщинcки cъвeтници прeз 2007-2008 г., зa дa глacувaт oбщинa Coзoпoл дa прoдaдe зeмятa крaй Aлeпу.

Почти подобна е и ситуацията в боровата гора край Св. Влас. Там е изсечена част от гората, за да се построят няколко ваканционни къщи. Частта над морския курорт Св. Влас е изключена от защитената зона по “Натура 2000” само преди няколко месеца, когато върху имота вече са били изникнали на груб строеж осем ваканционни къщи от бъдещото екоселище “Венид Еко Вилидж”.

И двата случая говорят за затваряне на очите на отговорните власти още в началото при възникването на закононарушенията. След това следват маневри за погасяване на скандалите, като в крайна сметка инвеститорите, нарушили закона, все пак постигат каквото са планирали. Печели и корупцията, която не винаги може да се докаже и накаже. Губещите от тези незаконни схеми са природата, държавата и гражданите.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми