БНРАбитуриентският бал е традиционно вълнуващо събитие за завършващите средното си образование ученици, за техните близки и за обществото. Това е важен и запомнящ се момент в живота на младежите, които се разделят с училището и със своите учители, за да навлязат в училището на живота.

Тази година заради неотминалата епидемия от KOVID-19 зрелостниците, както ги наричат по терминологията на образователната система, няма да могат да преживеят вълнуващите мигове на това събитие заради необходимостта от социална дистанция. Ето защо Българското национално радио организира в нощта на 24 срещу 25 май в своя ефир своеобразен абитуриентски бал на випуск 2020. Естествено това не беше истински бал, но партито се оказа интересно, а и участниците – повече от очакваното. Така или иначе обаче, завършилите гимназия тази година тръгват по своя житейски път, а той ще бъде изпълнен не само с приятни вълнения и радости, но и с труд за продължаване на образованието, за избор на професия, стремеж за развитие, любов и щастие. Те сами ще намерят своето място в обществото, но когато младият човек се намира на кръстопът в живота и пред него се откриват различни перспективи, хубаво е да се чуят и гласовете на родителите, както и на някои умни и постигнали много в кариерата и личното си поприще хора.

Един полезен в това отношение проект, иницииран от организаторите на „Отворено писмо 24.05.2019“, дава възможност на абитуриентите да чуят какво искат да им кажат и пожелаят за „На добър път“ актьори, художници, преподаватели, издатели, лекари, журналисти и граждански активисти. Това е една много добра инициатива, която обедини над 500 интелектуалци и граждани в призив към абитуриентите да отстояват ценностите на демокрацията и активното участие на страната в делата на ЕС.

Популярното електронно издание „Mediapool” започна от 24 май да публикува последователно в продължение на 12 дни „12 писма до дванадесетокласниците“. Първото писмо е от писателя Георги Господинов, последвано от писма на актьори, художници, преподаватели, издатели, лекари, журналисти и граждански активисти. Магдалена Малеева, Снежина Петрова и Манол Пейков са само част от останалите имена, приели да се включат в интересната и полезна инициатива. В посланията и съветите си авторите на писмата вдъхват на младите хора увереност и надежда. Те посочват, че от поведението и делата им зависи не само тяхното бъдеще, но и бъдещето на по-старите поколения. Важен съвет е да не пестят усилия и проявяват упоритост, да предизвикват красивото и доброто, за да се открият те за тях. Едно от главните послания към абитуриентите е да не смятат, че са приключили с матурите, защото пътят им в живота ще е покрит с изпити и изпитания. Главното обаче е да се борят за доброто, а когато се налага да спазват и ограничения, защото това показва съпричастност към обществото, адекватност и мъдрост.

Всички тези послания и съвети се вписват добре в желанието на авторите на писмата абитуриентите да станат добри и стойностни граждани на България, да бъдат полезни за себе си и другите хора, да допринасят за напредъка и единението на нацията в сложното време, в което живеем.

Георги Господинов
Връщайки се към спомена за своето състояние в деня на абитуриентския бал преди 30 години, писателят Георги Господинов споделя пред зрелостниците, че е нормално в такъв момент човек да се чувства объркан и да не знае отговорите на въпросите, които го интересуват, защото светът е изтъкан от несигурност. „Но каквото и да правиш, помни, че имаш една супер сила с теб – това, че си млад.“, казва известният писател и вдъхва увереност на младите хора. В писмото, написано от първо лице до въображаем абитуриент той отбелязва: „Това, че завършваш точно в тази година, може да бъде прието като голямо прецакване, но и като някакъв знак. Този випуск винаги ще бъде различен. Ти си преживял нещо, което никой от другите випуски, никое от другите поколения днес не е преживявало на 18. Това е твоята история и помни, че дълго ще я разказваш. Минал си през нещо, което е веднъж на сто години. От това как ще реагираш, как ще продължиш нататък, зависи не само твоето, но и нашето бъдеще. Това е едно от премълчаваните неща. На 18 години вече си по-силният, по-бързо мислещият, по-чувствителният от нас, твоите родители. Ние никога няма да си го признаем. Но дълбоко в себе си го усещаме. Дори когато някои от нас ще кажат, абе, тези сега младите така, а ние едно време как…“ В последния си съвет към младежите писателят отбелязва, че единственото, което си струва да запомнят и да пренесат през годините, е вълнението. „Вълнението, което изпитваш сега, си го носи винаги с теб, с ключовете и паспорта. Ще има много дни, понякога скучни и безлични, в които ще ти трябва това вълнение.“, убеден е от личен опит писателят.
Георги Господинов е автор е на стихосбирки, сборници с разкази и на три романа – „Естествен роман“, „Физика на тъгата“ и „Времеубежище“.

Снежина Петрова
Главното послание на актрисата и преподавател в НБУ Снежина Петрова към абитуриентите е да не смятат, че са приключили с матурите, защото цял живот ги очакват какви ли не изпити. „Някои от тях ще завършите с отличен, но и от тези, които няма да издържите, ще научите много.“, споделя тя. Освен това Петрова обяснява на напускащите училище, че бележките в школото нищо не предрешават и дава за пример свой съученик, който бил слаб ученик, а сега е преуспял бизнесмен. Тя съветва завършващите средното си образование ежедневно да се борят за доброто в живота и им дава „За из път“ мъдри латински сентенции.
Снежина Петрова е носител на национални и международни награди, преподавател, мениджър на независими проекти в областта на сценичните изкуства. Най-новият и независим проект е „Медея”.

Кирил Златков
По повод забраната за провеждане на абитуриентските балове заради опасността от зараза с коронавирус художникът подчертава, че спазването на ограниченията е важно, показва съпричастност, адекватност и мъдрост, все неща, които още не се очакват от вас, но пък можете да изненадате приятно всички, а и със сигурност няма да боли, само ще ви е по-леко да заспите с чувството, че сте постъпили умно. По-нататък той съветва младежите да вършат добре работата си в бъдеще, защото всяка добре свършена работа променя нещата към по-добро. Златков посочва също, че битката на страната на доброто трябва да е ежедневна дейност.
„Сега е моментът да погледнете по-широко на клишето, че животът е състезание. Сега имате шанс да промените правилата на играта и да направите състезанието по-справедливо. Как точно става това, никой не може да ви каже, но вие сами ще разберете рано или късно, разбира се много по-добре е да е рано.“, препоръчва Златков и добавя: „Не си спестявайте усилията, нищо красиво и добро няма да се появи от само себе си, докато се щадим и си почиваме.“
Кирил Златков е художник, който работи в областта на книжното оформление, илюстрацията и шрифта, автор на картинните книги и куратор на изложби.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми