супермаркетС над 3% са се повишили средно цените на храните на едро само за седмица. Според данните на Държавната комисия за стоковите борси, индексът на тържищните цени отбелязва ръст през миналата седмица с 3,26 на сто. Този скок намира традиционно обяснение с прилаганите и у нас принципи на свободния и саморегулиращ се пазар. Пред масовите потребители възниква обаче въпросът – дали точно в условията на настъпваща криза и проблемите с коронавируса не е необходимо държавата временно да ограничи печалбите на вносителите и търговците на дребно?

Предлагаме някои от оповестените данни от Комисията, които илюстрират състоянието на пазара на основни хранителни продукти: Цената на оранжерийните домати се е повишила през миналата седмица с 24,4% до 2,65 лв. за кг, а на оранжерийните краставици с 15 на сто до 3,30 лв. за кг. Картофите са поскъпнали с 10,3 на сто и са се продавали по 96 ст. за кг. Поевтинели са морковите средно с 4,6% и са се търгували по 83 ст. за кг. Цената на зелето е скочила с 12,7 на сто до 80 ст. за кг. Червените чушки са поевтинели с 3,5% до 3,63 лв. Ябълките са поскъпнали с 3,1% до 1,34 лв. средно на кг. Лимоните са се продавали по 2,98 лв. за кг, бананите – по 2,16 лв., портокалите – по 1,31 лв., а мандарините – по 1,95 лв. за кг. Прави впечатление повишението с 5% на кравето масло и на захарта – с 4,7 на сто. Цената на яйцата пък се движи средно по 20 ст. на брой, стойността на брашното тип „500”- по 1,01 лв. на килограм.

Като държава от ЕС с пазарна икономика България трудно би си позволила да регулира цените на хранителните продукти с държавни решения, освен по изключение за някои лекарства. Затова не бе прието и ветото на президента за мерките срещу спекулата и по специално за налагане на задължителни за търговците цени в Закона за действията при извънредното положение. Добре известно е, че печалбата е мотивиращ фактор в пазарната икономика, където цената се определя от търсенето и предлагането. Но докато търговците печелят повече или по-малко, но никога не предлагат стоките си под себестойност, то голяма част от гражданите у нас имат „заковани” и безпрецедентно ниски доходи, особено пенсионерите.

Ето защо сегашната изпълнителна власт, наред с вече извършеното, трябва да предприеме още по-решителни мерки за увеличение на пенсии, детски и семейни надбавки и други социални плащания, смятат експерти. Това е възможно, защото в държавния бюджет има резерви, а и от спешните помощи от ЕС заради проблемите с коронавируса също могат да се заделят средства за тази цел, така че най-онеправданите и средната класа в нашето общество да не продължават да обедняват. При това подобни действия ще бъдат в хармония с извършваното в редица европейски държави, които съществуват също в обстановка на тежка борба с COVID-19.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми