цени на гориватаМасови протести срещу цените на горивата се проведе вчера в Благоевград, Пазарджик и други населени места. Недоволни направиха автошествие по главния път Е79, което доведе до транспортен хаос.

Шофьорите затвориха движението при село Железница преди Симитли и обявиха, че започват подготовка за масов протест в София. „Високите цени на горивата в момента се определят от страните, производителки на петрол и държавата няма механизми, с които да ги намали“. Това коментира в студиото на „Здравей, България” депутатът от „Обединени патриоти” Емил Димитров – Ревизоро. Той посочи, че високите цени не са изгодни и за производителите и търговците на горива у нас, тъй като водят до увеличение на контрабандата и сивия сектор. Държавата обаче нямала механизми за намаляването им.

„Високата цена на горивата на никого не е приятна, за държавата също не е добре. Държавата взима ДДС и акциз – да го намали или да не го взима, за да бъдат евтини горивата? Тогава протестиращите, които смятат, че държавата има лостове да намали цените да кажат на кои да не даваме заплати, пенсии, застраховки, култура, образование. Защото държавата, за да функционира, взима данъци, мита, такси”, коментира Ревизоро. По думите на Емил Димитров високите цени в момента се определят от ОПЕК, а от цената на петрола зависи и цената на горивата. „Сутринта започна с новината за наказанията, които САЩ наложи на Иран. Иран е третият по големина производител на петрол. В момента, в който Иран няма да може да разпространява, трябва някой да компенсира това количество. Докато го компенсира цените се вдигат”, илюстрира ситуацията депутатът.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми