свинско месоС до 45% е поскъпнало свинското месо у нас. До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване, но през пролетта вероятно ще има нови скокове. Това прогнозираха пред БТВ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и Кирил Вътев, който е собственик на месопреработвателна фирма.

Според данните, изнесени от ДКСБТ, поскъпване има и при колбасите, кренвиршите и каймата – в диапазона от 2% до 13%. От бранша успокоиха, че до края на годината няма да има резки движения при храните, такива, каквито са били при свинското. „Имаме едно шаване на цената на свинското. То е на рекордно ниво от гледна точка на последните 10 години – по-висока стойност не е имало. От 5 август тръгна този процес. Започна една вариация на цената – тази вариация стигна до 10 лв. Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно. Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро“, посочи Владимир Иванов.

„От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%. Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина-два“, обясни от своя страна Кирил Вътев.

Посочената статистика е от началото на 2019 г., но всъщност драстичното увеличение тръгна от месец август, когато започна масовото изтребление на свине у нас поради епидемията на африканската чума. Така се сбъднаха прогнозите от началото на лятото, когато започна поголовното избиване на прасета заради болестта. Според специалисти, ликвидирани са една трета от отглежданите в страната свине. Към това се прибави и повишението на цените на свинското на международните пазари, откъдето и България внася месо, главно за производството на колбаси, още преди заразяването със свинската чума.

Поскъпването на месото и колбасите са важна, макар и не винаги достъпна част от храната на българите. Драстичното повишение на тези животински продукти ще намали още повече и без това ниския жизнен стандарт на гражданите на България, която за съжаление е „шампион“ по бедност в ЕС. Тъжната статистика вече сочи, че бедните у нас са около 40 процента от населението на страната.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми