петролВ началото на седмицата в световната икономика се случи нещо необикновено. Производителите на петрол започнаха да плащат, за да могат да го продадат и да се освободят от количествата, които бяха добили през април. Причината, както и за много други проблеми от няколко месеца насам, пак бе пандемията с новия коронавирус.

Предизвиканият от разпространилата се зараза спад в икономическата активност доведе и до рязко намаляване на нуждата на енергия на международния пазар. Глобалното търсене на суровината намаля с една трета, съобщи преди два дни МАЕ. Цената на американския лек суров петрол падна до отрицателни стойности в понеделник, 20 април. Фючърсите върху американския лек суров петрол Западен Тексас (WTI) с доставка през май поевтиняха с над 300% до минус 37.63 долара за барел в понеделник срещу вторник през нощта. Сортът „Брент“, който пък е маркер в Европа и останалата част от света, също сериозно поевтиня до по-малко от 26 долара за барел.

Петролната индустрия се бори едновременно с драматичния спад в търсенето и с противоборството между основните играчи на пазара. Наскоро организацията на страните износители на петрол ОПЕК, както и Русия, се договориха за 10% намаляване на производството. Намаляла е продукцията също в САЩ и в други страни производителки, но въпреки това предлагането значително надвишава търсенето.

Междувременно, нарастват притесненията, че съоръженията за съхранение на петрола в САЩ ще останат без капацитет. Запасите са повече с над 50% от март насам. В определени случаи на производителите е по-изгодно да горят петрола, отколкото да спират производството.

Очевидно докато не се възстанови нормалното предвирусно предишно състояние на глобалната икономика, не може да се очаква промяна в сегашната драматична ситуация на международния петролен пазар. Петролните компании ще претърпят огромни загуби, а някои държави, чиито приходи в бюджета зависят главно от продажбата на „черно злато“, ще се изправят пред нови икономически трудности.

Как историческият спад в цената на суровината ще се отрази на цените на бензина и на дизела? Колко ще струва горивото на бензиноколонките? Тези два въпроса интересуват всички потребители, включително и българите. Наши експерти предполагат, че на първо време ще се установи тенденция на постепенно, но не голямо спадане на цената, защото тя ще трябва да отразява по-високата цена, на която е закупен петролът преди началото на отбелязания от началото на тази седмица спад в продажната цена на международните пазари. А колко ще продължи този спад, може само да се предполага, тъй като е неизвестно кога точно световната икономика и икономиките на отделните страни ще се възстановят след тежките последици от блокирането им поради коронавируса.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми