Фолксваген заводТурският град Измир, който има второто по големина пристанище в южната ни съседка, най-вероятно ще бъде мястото за новия завод на „Фолксваген“. Концернът предпочете южната ни съседка пред България за инвестицията си от 1,3 милиарда евро, която ще даде работа на около 5 000 души. Решението е било взето на заседание на борда на директорите на 11 юли и е предложено лично от ръководителя на концерна Херберт Дийс, съобщиха медии в Германия.

Плановете вече са ясни, но решението не е финализирано. Причината е, че предстоят преговори със синдикатите, които също трябва да го одобрят. Говорител на концерна, цитиран от „Дойче Веле“, също съобщи, че плановете са конкретизирани, но не и финализирани. Според авторитетното немско бизнес издание „Ханделсблат“ това се очаква да стане до средата на август. Причината за вероятното решение на немския автомобилен гигант е, че турската оферта е със стотици милиони евро по-изгодна от българската. Специализираното издание „Аутомобилвохе“ отбеляза, че „Фолксваген“ планира да построи новия си завод край турския град Измир. Управителният съвет на концерна е взел решението под натиск на Катар, който притежава около 17% от акциите на „Фолксваген“.

Турция е интересна за „Фолксваген“ и като голям пазар с 80 милиона потребители. Изграждането на новия завод в Измир може да допринесе за увеличаване на продажбите за турски клиенти, а турската държава може да закупи голям брой коли за служебно ползване от държавните институции. Поради това и концерна не е взел под внимание политическите съображения, че след опита за преврат преди три години президентът Реджеп Тайип Ердоган отмени редица демократични права по съображения за сигурност.

Решението на „Фолксваген“ бе предшествано от оптимистични заглавия в българските медии от рода на „Фолксваген“ идва в България. Това обаче не се случи, за което можем само да съжаляваме. Затова си струва да припомним, че дори най-приятелски разположените към България държави отчитат преди всичко собствения си икономическия интерес и не приемат политически продиктувани решения.

В интерес на обективността трябва да признаем, че България като пазар на автомобили не е така привлекателна за германския концерн. Факт е, че у нас не са много хората, които могат да си позволят закупуването на нови автомобили. Затова, както се отбелязва в препоръките на Национална Инициатива Единение, усилията трябва да се концентрират към икономическо развитие и напредък, който да повиши благосъстоянието на българите и увеличи тяхната покупателна способност. Само по този начин, наред с благоприятните условия за бизнес, в бъдеще ще се провокира и интереса на чуждестранните инвеститори за дейност у нас. Естествено този процес е необходимо да върви успоредно с елиминирането на тежката бюрокрация и корупцията, които дълги години препятстват нормалното ни развитие и като страна на европейското съдружие.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми