Фолклорен фестивал за народни танци в РусеЗала „Дунав“ в Русе ще бъде домакин на VIII Националeн фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща“. Надиграването ще започне от 10 часа на 23 март и ще премине под патронажа на градоначалника на Русе Пламен Стоилов.

Организатор и домакин на проявата е Танцова школа „Играорци“. Над 500 души от София, Стара Загора, Ботевград, Мадан, Своге и Елена ще разкрият богатството на българския фолклор от различни географски области. Авторитетно жури, в състав председател на журито – проф. д-р Даниела Дженева – зам. ректор на АМТИИ, гр. Пловдив и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, проф. д-р Антон Андонов – ръководител катедра „Българска народна хореография“ при АМТИИ, д-р Петьо Кръстев – сътрудник към БАН, ще мотивира най-добрите на сцената, като раздаде 19 различни награди.

Фолклорната надпревара ще бъде оценявана в три етапа. За начало участниците ще изпълнят две автентични хора по свой избор, като едното ще бъде от областта, от която е групата. Под темата „Играете каквото Ви душа сака“ и в такта на размер 11/16 ще премине вторият етап, в който клубовете ще покажат майсторство и оригиналност. Специалистите ще следят за разработка на хоро, фрагмент от дивертисментен танц, сюжетно или тематично обиграване. Третият етап ще определи Мис и Мистър „Русчуклийска среща 2019“, които ще се надиграват на традиционна ръченица. Финален акорд на малкия фолклорен празник ще постави със специален поздравителен концерт ФТТ „Найден Киров“, с главен художествен ръководител Богдан Донев.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми