ученици в космическия учебно-тренировъчен лагер "Спейс кем тюрки"България да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция, призовават ученици в отворено писмо до президента Румен Радев по случай отбелязания на 12 април Световен ден на авиацията и космонавтиката. Младежите настояват още да бъдат открити школи по физика, астрономия и космонавтика в малките населени места.

Близо 60 години след първия полет в Космоса любопитството на учениците към необятната вселена не стихва. С ентусиазъм и амбиция те се стремят към своята заветна мечта. Мнозина от тях мечтаят да станат космонавти. Един от тях е и Георги Кацаров, който алармира, че всички обучения са концентрирани в големите градове. „Няма начин, чрез който да се подготвим за космонавти или астронавти. Искам космическо бъдеще!“, обяснява вдъхновено Георги. Учениците искат радикални промени в българското образование, за да се предостави на всички желаещи ученици възможността за профилирано обучение в космическите науки.

Важно е да се отбележи, че над хиляда талантливи български момчета и момичета вече са завършили успешно обучение в космическия учебно-тренировъчен лагер „Спейс кем тюрки“, създаден по модел на НАСА. Лагерът се намира в турския град Измир. Възпитаниците му Петър Трифонов и Татяна Иванова разказват: „Тук ни тренират какво да правим в Космоса, когато попаднем в реална среда. Разбрах колко силна трябва да бъда, за да стана астронавт. Много искам да съм една от астронавтите, които ще пътуват до Марс. Те ще бъдат седем. Мисията е насрочена за 2033 година“, споделя Татяна.

Центърът за творческо обучение ежегодно организира национален конкурс за подбор на участниците в международния космически лагер, където младите хора сбъдват своите мечти. Необходимо е обаче отговорните за селекцията да отговорят и на исканията на кандидати от малките населени места, които също са изпълнени с амбиции за бъдещето си.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми