IMO - международна олимпиада по математикаБългария е на 19-о място в отборното класиране на Международната олимпиада по математика, като всеки от 6-те ѝ състезатели се завърна с медал. Българският отбор бе в подмладен състав, но това не му попречи да се представи отлично на състезанието в град Бат, Великобритания, където завоюва 5 сребърни и 1 бронзов медал при много сериозна конкуренция от другите участници в олимпиадата.

Иво Петров, ученик в 11 клас на Софийска математическа гимназия, който спечели сребърен медал, направи истински подвиг. В рамките на две седмици той спечели два сребърни медала и от Международната олимпиада по физика в Тел Авив, а след това получи сребърен медал и по математика. Също сребърен медал спечелиха Евгени Кайряков, 11 клас, СМГ, Борислав Кирилов, 9 клас, ПЧМГ, Кьонг До, 10 клас, СМГ, Кристиан Минчев, 11 клас, ППМГ Бургас. Кристиян Василев, 12 клас, ПЧМГ се пребори за бронзов медал.

Ръководители на отбора на МОМ 2019 бяха гл. ас. д-р Станислав Харизанов (ИИКТ, ИМИ–БАН), гл. ас. д-р Стоян Боев (НБУ), а проф. Петър Бойваленков (ИМИ–БАН) бе в ролята на наблюдател.

Състезателните дни бяха 16 и 17 юли, като всеки от тях включва решаване по три задачи – общо 6 за двата дни. Церемонията по награждаването се проведе на 21 юли.

Евгени, Иво и Къонг са ученици на СМГ с учители Илиана Цветкова и Ваня Данова. Борислав и Кристиян са ученици на ПЧМГ с учители Ирина Шаркова и Таня Стоева. Кристиан е ученик на ППМГ Бургас с учител Гергана Николова.

Първо място в отборното класиране на олимпиадата с еднакъв брой точки завоюваха САЩ и Китай, а в челните 20 места след тях са Южна Корея, Северна Корея, Тайланд, Русия, Виетнам, Сингапур, Сърбия, Полша, Унгария, Украйна, Япония, Индонезия, Индия, Израел, Румъния, Австралия, България и Великобритания.

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички 60 издания на Международната олимпиадата по математика от създаването ѝ до днес. Шестимата български представители тази година мериха математически сили с над 600 ученици от 112 други отбора от всички краища на света.

От години младите български математици ни радват с успехите си на международни олимпиади и конкурси, което показва, че въпреки слабостите на образователната система талантливите млади българи успяват да достигнат върхови постижения в конкуренция с връстниците си от други страни, където образованието е по-добро. Но нека си представим още колко други ученици биха постигнали големи успехи, ако в образователната ни система се приложат предложенията на Национална инициатива ЕДИНЕНИЕ за реформа в образованието, отговаряща на националните цели и приоритети на Отечеството.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми