Абу Бакр Ал Багдади - лидер на "Ислямска държава"Американският президент изненадващо обяви, че лидерът на джихадистката групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр Ал Багдади е мъртъв. Доналд Тръмп съобщи сензационната новина на извънредна пресконференция в Белия дом. Официалната информация гласи, че Багдади е бил елиминиран при среднощна военна операция на американски командоси в събота срещу неделя в североизточната сирийска провинция Идлиб. Вашингтон оцени операцията като голяма победа срещу тероризма.

Местоположението на терорист номер 1 било разкрито след задържането на двама от приближените му, които са издали информация на иракското разузнаване. Тръмп каза, че терорист номер 1 е загинал, като преди това е побягнал в задънен тунел. „Той стигнал до края на тунела, по който нашите кучета са го подгонили. Там се е самовзривил, убивайки себе си и трите си деца. Тялото му е било разкъсано от взрива, а тунелът е рухнал върху него“, обясни американският президент.

Ден след операцията служител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност, съобщи, че лидерът на терористите от Ислямска държава е бил погребан в морето. По време на погребението са извършени всички необходими ритуали според мюсюлманската традиция, твърди служителят, без да дава повече подробности.

Сирийските кюрди, които са съюзници със САЩ в Сирия, съобщиха, че са успели да внедрят шпионин в обкръжението на Абу Бакр ал Багдади, който е откраднал два чифта долни гащи на главатаря на терористичната групировка ИДИЛ („Ислямска държава“), за да се докаже самоличността му, като след това са помогнали и за насочването на американските войници в сирийското му скривалище, съобщават медии в САЩ. Сирийските демократични сили (СДС), водеща сила в които са сирийските кюрди, твърдят, че са изиграли ключова роля в проследяването на Багдади до укритие в Северна Сирия, където той е планирал бягството си през намиращата се в близост граница с Турция.

През последните години често се разпространяваха от различни източници информации за смъртта на лидера на ИД, но всички се оказваха фалшиви. Експерти изчисляват, че подобни инфо ментета са се появявали поне седем пъти. И дори сега също има съмнения в реалността на операцията за ликвидиране на главатаря на „Ислямска държава“.

„Министерството на отбраната на Русия не разполага с достоверна информация за провеждането от страна на американските военни в контролираната от Турция част от зоната за деескалация в Идлиб на операция по поредното „ликвидиране“ на лидера на „Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади“, коментира говорителят на министерството генерал-майор Игор Конашенков.

„Увеличаването на броя на преките участници и страни, за които се твърди, че участват в тази „операция“, всяка с абсолютно противоречиви подробности, поражда основателни въпроси и съмнения за нейната реалност и още повече за нейния успех“, смятат в руското министерство на отбраната. Конашенков изтъкна, че след окончателния разгром на ИД от сирийската правителствена армия с подкрепата на руската бойна авиация в началото на 2018 г., поредната „смърт“ на Багдади няма никакво оперативно значение за обстановката в Сирия или действията на останалите терористи в Идлиб.

Американският държавен глава Тръмп каза също, че Русия „се е държала перфектно“, като е оставяла американските хеликоптери да летят над контролираната от нея територия в Сирия. В същото време той отбеляза, че Русия не е знаела предварително каква мисия изпълняват САЩ. Но руските военни твърдят, че не са засекли прилитане на американски хеликоптери в нощта, когато според съобщенията от Вашингтон е бил ликвидиран Багдади. Ако се потвърдят данните за ликвидирането на главатаря на терористите от ИД, то президентът на САЩ Доналд Тръмп има принос в борбата срещу международния тероризъм, коментира говорителят на Кръмъл Дмитрий Песков.

Някои арабски страни приветстваха убийството на лидера на „Ислямска държава“.

Смъртта на Абу Бакр Багдади „не е голяма работа“, заяви в „Туитър“ иранският министър на информацията Мохамед Джавад Азари Джахроми, цитиран от „Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Иран обвинява САЩ за създаването на „Ислямска държава“. „Вие просто убихте създанието си“, написа Джахроми.

С операцията за ликвидирането на терориста Багдади американският президент Доналд Тръмп спечели точки в политическата и пропагандната битка срещу Демократическата партия в труден за него момент, когато го заплашва импийчмънт и му предстои важна кампания за преизбирането му на президентския пост, заключава израелският специалист по контратероризъм Кармон Ели в анализ, публикуван в изданието IDC Herzliya.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми