АЕЦ БеленеЕнергетиката, сътрудничеството с „Росатом“ и други въпроси от сектора обсъди министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Енергетиката заема водещо място в двустранните българо-руски отношения. Руската федерация е важен партньор на страната ни в енергийната сфера, основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво“, каза тя. Тя запозна присъстващите с големите енергийни проекти, в които си сътрудничи страната ни. Сред тях е и АЕЦ „Белене“, за който се търси инвеститор. До края на годината се очаква да бъде пуснат търгът.

Публикувано във факти.бг:

Енергийният министър отбеляза и постигнатите заедно с руската страна отлични резултати в процеса по удължаване живота на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“. „Както е известно, в резултат на ползотворния и конструктивен диалог с руските ни партньори, пети блок получи нов десетгодишен лиценз през миналата година. За шести блок това предстои“, допълни тя.

Изказването бе направено при откриването на шестнадесетото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. То се проведе днес в Москва под съпредседателството на министър Петкова и Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Руската федерация. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Дългогодишното сътрудничество в областта на транзита и доставките на природен газ се задълбочава с подписаната през миналата година Пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, акцентира министър Петкова. Тя изрази задоволство и от подписаните между „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“ допълнения към договора за доставка на природен газ, които осигуряват условия за последващо водене на разговори. Българската страна запозна партньорите си и с междинните резултати от предпроектното проучване за газоразпределителния център „Балкан“. България разглежда руския природен газ като един от източниците за захранване на хъба. Отбелязано бе продължаването на реализацията на заложените в подписаната през 2017 г. пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на българска територия.

В рамките на заседанието бяха разгледани и други въпроси от различни области на двустранното икономическо сътрудничество. В областта на туризма бе подписана Програма за съвместни действия между Министерството на туризма на Република България и Федералната агенция за туризъм на Руската федерация.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми