избориОграничен брой българи посетиха урните на местните избори. В зала „Армеец” също се напънаха при приемането на бюлетините, а същото стори според възможностите си и ЦИК. От тези похвални усилия се родиха известните ни вече резултати. Те възбуждат радост при едни, стават повод за тревожни мисли сред други, а определено обнадеждават трети. Има ли обаче целокупното българско население чувството за оптимизъм след това поредно премерване на партийните мускули? „Рано е да се каже”, заяви един вездесъщ наблюдател и отправи премрежен поглед в бъдещето. Какво ли съзря там?!

Дали е рано, късно, или безвъзвратно сме закъснели, ще стане известно някой ден. Факт е обаче, че точно „този ден” се отдалечава. И не защото нормалният гласоподавател не припознава по убеждение своите водачи на местно или централно ниво, а поради простия факт, че губи доверието си в системата. Разколебан е в изборните резултати. Съмнява се в тежестта на своя глас. Затова мнозина абдикират от участие във вота, предават се пред апатията и неусетно се вписват в пасивните, но и критични мислители. А това само налива вода в мелницата на „нестандартните” средства за избор.

Далеч съм от мисълта да търся главен или съпътстващи виновници за създалото се положение. Тези местни избори просто са отражение на това, което се натрупа и ни съпътства от дълги години в дните на конституционното право на глас. Явно всички съгрешихме. Едните, независимо кои, като ползватели на възможността за електорален превес, а другите – с пасивността си пред търговията с гласове. Тревожно е също, че с течение на времето практиката за опорочаване на вота така се усъвършенства, че вече се превърна в неотменима част от системата. Наглостта на изборните мошеници е толкова открита, че поставя под съмнение изобщо възможността да бъде обуздана и пресечена с цялата сила на закона. Дано да греша?!

През изминалите две седмици се нагледахме на случаи на купуване на съвест. И то на едро. Един предлага еди-колко си гласа, друг- още повече. Пазарлък някакъв. Все едно се купува добитък. Унизително, долно. И за предлагащите, и за предлагащите се. Но от наша гледна точка. Иначе на участниците в далаверата съвестта им е чиста, защото рядко я употребяват. Те се кланят единствено на паричните знаци. Някои ги закопчават, правилно. Дори и някои медии помагат, също отлично. А след това? Ето това е въпросът!

Към цялата тази вакханалия можем да причислим и огромния брой недействителни бюлетини, сложното за някои гласуване, действията на ентусиазирани застъпници, моделираните с цел внушение „екзитполове” и т.н. и т.н. И ако приемем, че всичко това не е повлияло фатално на установеното съотношение между основните претенденти в изборите, то категорично почтените граждани останаха огорчени от извращенията с купуването на гласове. Затова си струва да се замислим върху думите на инициатора на НИ „Единение” академик Стефан Воденичаров, че „… трябва да се помисли за система, при която да гласува всеки, който има принос за държавността”. Така че, мислете, но и действайте!

Николай Коев

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми