Турски потокПродължението на газопровода „Турски поток“ в Европа ще бъде готово с минимум една година забавяне, съобщи руската агенция „Интерфакс“. Източници свързват това със забавянето на изграждането на съответната газотранспортна инфраструктура в Централна и Източна Европа.

В резултат руският държавен газов гигант „Газпром“ ще бъде принуден да чака не по-малко от една година след завършването на строителството на „Турски поток“, за да може да реализира втория етап от проекта за доставка на газ в Европа. Газопроводите, свързващи „Турски поток“ с Югоизточна Европа, ще бъдат готови не по-рано от януари 2021 година, съобщили източници, близки до проектите. В същото време и двете линии на морския газопровод „Турски поток“ трябва да заработят в края на 2019 година.

Според източник, близък до дъщерната компания на „Газпром“ Gastrans, и сръбският, и българският участък от продължението на „Турски поток“ ще бъдат готови не по-рано от края на 2020г. и съответно ще могат да заработят през януари 2021 година. През март тази година Gastrans съобщи, че планира да пусне в експлоатация продължението на „Турски поток“ през Сърбия до Унгария през октомври 2019 година.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми