Турски потокРусия не може да забрани на България да разположи военна база на НАТО край черноморските си пристанища, но ако това се случи, отношенията между двете страни ще охладнеят. Един от ключовите проекти за Русия е развитието на „Турски поток“. Той ще продължи за Европа през България.

Това бяха част от основните теми на пресконференцията на руския посланик Анатолий Макаров. Той посочи, че няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях. „Пак казвам, срещата между двамата няма окончателен характер и решения, просто разговори“, припомни Анатолий Макаров. Той разкри, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток“ 2. Русия не се страхувала от конкуренцията на американския втечнен газ на Стария континент. Руските фирми също работели по свои проекти за износ на втечнен газ, разкри Анатолий Макаров. Според него, Кремъл отбелязва изключително успешна година в българо-руските отношения. От много години насам за първи път българският премиер Бойко Борисов и президент Румен Радев посетиха Русия, припомни Анатолий Макаров.

Русия не може да забрани на България да разположи военна база на НАТО край черноморските си пристанища, но ако това се случи, отношенията между двете страни ще охладнеят. Това заяви пред журналисти руският посланик. По думите му ситуацията би се влошила сериозно, ако по българското Черноморие бъдат разположени ракети с малък и среден обсег, насочени към Русия. Посланик Макаров изрази надежда, че до такъв вариант няма да се стигне. България остава в плановете на Русия за маршрута на енергийния проект „Турски поток“, посочи още руският дипломат. Възможно е президентът на Русия Владимир Путин да посети страната ни през 2019-та година, когато се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.

Право на София е да разреши или не разполагането военна база на НАТО край черноморските си пристанища във Варна и Бургас, заяви Анатолий Макаров.
„Мислите ли, че можем да ви забраним подобно нещо. Как си го представяте? Не можем да ви забраним това, защото вие сте член на Организацията Северноатлантическия договор, на НАТО и решения, които се приемат в Брюксел, се изпълняват в София. Така е устроено взаимодействието в рамките на НАТО“, обясни руският посланик.

Руският посланик призна, че е чувал за предложението за изграждане на натовска база край Варна или Бургас. „Не мисля, че подобно решение ще внесе топлина в нашите отношения. НАТО е структура, за съжаление настроена срещу Русия. Това е очевидно. Приближаването на НАТО към границите на Русия също е очевидно. Забелязваме и това“, предупреди руският посланик. „Ако по Българското Черноморие бъдат разположени ракети с малък и среден обсег, насочени срещу Русия, то това вече би било сериозно, много сериозно. Надявам се, че няма да се стигне до там, че ще намерим някакво решение“, заяви Анатолий Макаров.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми