плаж - шезлонги и чадъриАсоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) призоваха за оставката на ресорния министър Николина Ангелкова заради неадекватна реакция и липса на подкрепа в условията на коронакризата. Преди дни от друго туристическо сдружение – Обединение „Бъдеще за туризма“, също настояха за оттеглянето на туристическия шеф.

Искането бе подкрепено от близо 600 фирми и 97 физически лица. Според туроператорите и туристическите агенции голяма част от негативното развитие в сектора, породено от КОВИД 19, е в резултат на неадекватни и ненавременни реакции от страна на министър Ангелкова. За периода от 13 март насам АБТТА и БАТА са разработили и внесли в Министерство на туризма и други държавни институции над 20 документа с обяснения и предложения, но всичко това е без резултат.

Поради различни причини, включително липсата на разбиране и чуваемост между ресорния министър и туристическия бранш, противоречия съществуват отдавна. Но сега напрежението се повиши на фона на новите проблеми в отрасъла, който се очертава да бъде сред най-засегнатите от пандемията с коронавируса. При това туроператорите и хотелиерите ще трябва да връщат значителни суми за договорени за новия сезон заявки, но експерти смятат, че компаниите е необходимо сами да се справят с този проблем и използват тези вече получени суми.

Прави впечатление, че законът за извънредното положение постановява отлагане за след 13 юни връщането на предплатените суми за пътувания на потребителите, т.е. месец след изтичане на извънредното положение на 13 май. Искането този срок да бъде продължен не звучи убедително, като се има предвид, че приходите от международния туризъм за миналата 2019 г. възлизат общо на 3,7 милиарда лева. Единственото, което държавата в случая може да направи и тя го прави, е както и в другите отрасли на икономиката да приложи формулата за изплащане на служителите на 60 процента от заплатите плюс социалните осигуровки, така че фирмите да могат да запазят своя персонал. Това в важно, защото квалифицираните кадри в туризма традиционно недостигат.

Туристическата индустрия дава 14 процента от БВП на страната и в нея работят няколко стотин хиляди души. Ясно е, че в момента държавата трябва да помогне на отрасъла според възможностите си. Но е ясно също, че „глътката въздух“, която туристическата индустрия получава сега с държавната помощ няма да може да реши и без друго натрупалите сложни още от преди коронавируса проблеми в сектора, който през 2019 г. е увеличил приходите си само с 0,4 процента. За сравнение приходите от туризма за същия период в съседните ни Гърция и Турция са скочили с над 10 процента. И сега насред драмата с COVID-19 в Гърция трескаво мислят как с различни инициативи да адаптират туристическата си стратегия в новата неблагоприятна обстановка, така че да намалят неизбежните щети от пандемията. Една от тези инициативи е намерението да се въведат „здравни паспорти на туристите“, за да се гарантира чиста от коронавирус почивка в Гърция.

Редно е нашето Министерство на туризма и ангажираните в отрасъла също да се замислят и предприемат спешни мерки за намаляването на очакваните сериозни щети в бранша. Това може да се случи с разнообразяване на предлагането, гъвкавост с изгодни условия и пренасрочване на услугите и въвеждането на уникален туристически продукт в нашите оферти. Едва тогава има вероятност да не се връщат всички взети от потребителите чужденци пари, защото част от тях вероятно ще ползват предплатената си почивка в България.

Приказките на представители и отговорни фактори в бранша, че курортите ще разчитат главно на българите, които ще могат да летуват на море с 30% намаление и с ползване на безплатни чадъри, е по-скоро едно добро пожелание. То едва ли е съобразено с финансовите трудности на мнозинството сънародници в момента, които със сигурност няма да излязат от финансовата си криза до активния туристически сезон.

Няма съмнение, че щетите от коронавируса за цялостната икономика и туристическата индустрия са тежки. Но опитът показва, че всяко трудно положение е и възможност за изход и позитивно развитие, ако се подхожда креативно, с адекватни инициативи и не винаги изцяло с монетарни мерки. За съжаление в новата история на туризма у нас печалбата бе издигната в култ, което се отрази драстично на качеството на предлаганата услуга. Да се учудваме ли тогава, че независимо от уникалните си природни и климатични дадености нашата страна отстъпва в конкуренцията със съседите ни Гърция и Турция. Но и да се замислим над въпроса – защо и много от българите избират точно тези страни за място на своята почивка? Отговорите всеки може да интерпретира от позицията на социалното си и обществено положение. Но очевидно част от тях се съдържат и в цялостната философия за развитието на туризма в последните десетилетия, когато стремежът към бързи печалби измести разумните инвестиции в подготовката на кадри и уникални в същността си услуги, ориентирани към повишените изисквания на съвременния потребител.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми