Новините и снимките, които медиите публикуват за туристическия сезон по Черномирието тази година, са тревожен сигнал за туристическата ни индустрия и въобще за българската икономика. А да не забравяме, че този отрасъл има важна роля като създава 1/7 от БВП на страната и осигурява работа на над няколко стотин хиляди работещи в сектора, включително и в съпътстващите го индустрии. След като през последните години, поради проблеми със сигурността в Турция, Египет и Тунис, мнозина чуждестранни туристи предпочетоха България и това увеличи притока на туристи у нас до 3 милиона, сега ситуацията в тези страни и курортите им се промени към стабилизиране и туристическите потоци към България се спуснаха до значително по-ниско ниво. Същевременно Гърция, Хърватия и развиващата своя „девствен“ морски туризъм Албания, също са примамливи дестинации за любителите на почивката на море.

Не че плажовете ни са съвсем без летовници, но не се вижда типичното за предишните години оживление, когато на някои от тях нямаше къде да се седне. Министърът на туризма Ангелина Ангелкова съобщи преди дни горчивата новина, че тази година туристите ще са по-малко с от 5 до 8 процента в сравнение с 2018г. Това е прогноза в средата на летния сезон, така че дано до неговия край през есента спадът не се окаже още по-голям.

Експерти очакват намалението на туристите да свие печалбите в отрасъла с около 100 000 милиона евро, което означава и намаление на приходите в държавния бюджет. Видимо, поставен в реална конкурентна среда, българският черноморски туризъм е в слаба позиция в сравнение с конкурентните ни страни, които привличат все повече туристи, въпреки по-добрите природни и климатични условия за морски отдих в България. От своя страна някои български медии със „сензационните“ си раздути новини за проблеми по нашето Черноморие също помагат на конкуренцията, която използва съобщенията им за сплашване на желаещите да почиват на нашето море чужденци. Тази журналистическа безотговорност е уникална. Да припомним, че в туристическите страни далеч преди сезона, но и в неговия разгар, се провеждат масирани медийни кампании и никой не си позволява да петни репутацията на своята държава и условията за почивка. Напротив, замазват се пропуски, отминават се и инциденти с цел да не се компрометира дадена туристическа дестинация. Дали не възприемаме погрешно даденото ни право на медийна свобода и гласност?

Но тъй като туристическият спад вече е факт, то повече от необходимо е да се взрем в ситуацията на Черноморието, която се усложнява заради натрупаните от години многобройни проблеми в комплексите. Има проблеми с инфраструктурата, с вътрешната транспортна мрежа, недостатъчни са паркингите. Качеството на морската вода по крайбрежната ивица понякога се влошава, независимо че в тази посока бяха направени сериозни крачки напред. Очевидно е слабо въздействаща рекламна дейност, липсва целеви маркетингов подход към пазарите, генериращи туристи. Отрицателно влияе и наложилото се възприемане на България като евтина морска дестинация за алкохолен и парти туризъм, място за постоянно веселие и нощен живот със съпътстващия го шум. Това обстоятелство привлича главно млади хора, но остава встрани по-платежоспособните потребители на туристически услуги. Да не говорим, че в стремежа за бързи печалби концесионерите на плажовете раздуват цените на услугите, нарушавайки договорите, които ги определят.

Поради тези многобройни причини голяма част от платежоспособните клиенти от средната класа на Западна Европа, Великобритания и Скандинавието се отдръпват от нашите морски курорти. Липсата на персонал с добра професионална подготовка и езикова квалификация също е голям недостатък в предлагането на качествен туристически продукт. Освен това моделът на услугите „all inclusive“ вече е изчерпан, смятат експертите.

Проблемите в туристическата ни индустрия поставят България на 73-то място в света по развитие на туризма в класацията на Световния съвет по туризъм, като прогнозата на WTTC (World Travel and Tourism Council) и на UNWTO е, че към 2027г. България ще отстъпи още назад и ще заеме 94 място в света по развитие на туризъм, като дори съседни по-малки страни от нас, като Албания и Македония ще ни изпреварят. Това е тревожен сигнал, който означава, че е крайно време да се предприемат решителни мерки, ако не искаме изоставането да продължи и да бъдам надминати от държави с по-неблагоприятни природни и климатични условия.

Изоставането на България от динамиката на туристическата индустрия в световен и европейски мащаб трябва да се спре. Според Национална инициатива ЕДИНЕНИЕ проблемите на туризма трябва да станат тема на задълбочен анализ, както от страна на правителството, така и от страна на водещите браншови организации и специализираните научни и аналитични центрове. Очевидно е, че не са необходими „изказвания на парче“ по конкретни въпроси от ръководителите на туризма в страната, а изработване на цялостна национална стратегия за перспективно развитие на туристически отрасъл, за което България има голям потенциал. Длъжни сме да го оползотворим!

Оставете вашето мнение и коментари

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми