генерал МутафчийскиЛюбомир Михайлов

През седмицата неусетно изтече цял месец, откакто у нас бяха регистрирани първите случаи на заразяване с новия коронавирус. Мнозинството българи съзнателно изпълниха обществения си дълг и приеха отговорно наложените управленски мерки и ограничения, социалната изолация и възникващите закономерни трудности в създалата се екстремна ситуация. С преобладаващо разбиране бе прието и продължаването на извънредното положение до 13 май с цел да се възпрат масовите заразявания и свързаните с тях проблеми за хората и здравната система.

Но независимо от всеобщата тревожност, то специализираните данни сочат, че на този етап заразените и починалите в България са в пъти по-малко в сравнение с други страни, където последиците от пандемията са далеч по-сериозни. Това се дължи преди всичко на навременната изолация не само на най-уязвимите на заразата възрастни хора, а и на прекратяването на различни дейности и бизнеси, при което участващите в тях също съзнателно си наложиха самоизолация или пък бяха карантинирани с решение на здравните власти.

Обективността налага да признаем огромния принос за този относително по-благоприятен процес на всички лекари и медицински специалисти, които са пряко ангажирани с опазването на общественото здраве. Ето защо самоотвержените труженици в бели престилки получиха искрени благодарности от гражданството преди няколко дни и по повод на своя професионален празник. Няма съмнение, че техните усилия и професионализъм в сложна обстановка няма да бъдат забравени. Пък и трудът им в полза на обществото намери адекватно възнаграждение, което да намали изтичането на отлично подготвяните у нас кадри в областта на здравеопазването.

Предпазвайки се обаче от Ковид-19, мнозинството българи, особено тези, които загубиха работата си и онези, които предстои да я загубят, попадат под въздействието на вируса на социалната несигурност, трудностите по оцеляването и страха от бъдещето. Липсата на точна представа и анализ на ситуацията породи много въпроси с повишена трудност. Това предизвика дискусии, спорове и различия в мненията на политиците, бизнесмените и експертите за подходите за по-ефикасна борба с проблема.

Ново напрежение се появи между правителството и президентството, което намери своето ясно проявление в разменените реплики между държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Но както е известно, в демократичните общества дискусията е начин да се изяснява истината и се вземат правилните решения. Така че споровете по действията срещу коронавируса се оказаха в крайна сметка и полезни, независимо от нетрадиционния начин на общуване на най-високо държавно равнище.

Така някои от изказаните мнения получиха отражение в актуализацията на бюджета и промените в закона за извънредното положение. Решено бе държавата да изплаща не само 60 процента от заплатата на служителите на пострадалите от спирането на производството фирми, но и техните осигуровки, за което настояваше бизнесът, а компаниите да изплащат само 40 процента от възнаграждението на служителите си. Предприемачите прецениха това като „работещо решение“. Очаква се то да намали безработните, които ще могат да разчитат на фонда за безработицата, където ще се налеят допълнително 1 милиард лева от бюджета. Освен това отсрочката за вноските по кредитите от банките ще се отнасят до всички длъжници, които до 1 март т.г. са обслужвали редовно заемите си.

На този етап няма и да се взема нов заем, независимо от приетата от парламента такава възможност, с предвидената възможност дългът да се увеличи до 10 милиарда лева. Да припомним, че правителството искаше да използва външни средства като „буфер“ за непредвидени разходи в бъдеще, но не бе посочило за какво точно ще се харчат тези пари. Взето бе и решение да се намалят от 5000 лева на 300 лева абсурдно високите за нашите доходи глоби за несъобразяване с условието да не се посещават парковете, но остана наказанието от 5000 лева за нарушаването на задължителната карантина. Ще бъдат стопирани и субсидиите за партиите до края на извънредното положение, а макар и с неохота, депутатите в парламента се отказаха временно от предвиденото увеличение от 1 април на и без това високите им заплати.

Както и другите страни в ЕС, и България сега е изправена пред драматични изпитания, каквито не е имало от Втората световна война насам. Безспорно за българите и държавата в условията на криза ще бъде от полза важните решения да се вземат с политически и обществен консенсус. И възникналите препоръки, забележки и различия в мненията да не се възприемат като лични нападки и резултат на моментни конюнктурни интереси. Едва тогава ще постигнем напълно ефективни резултати. Пък и не само в борбата с вируса, но и за така необходимата социална защита на гражданите при същевременно съхраняване на все още крехката ни икономика. Всичко това неизбежно ще се отрази благоприятно на възстановяването на нормалния живот на хората и на насочването на градивна енергия към преодоляването на проблемите. А най-верният и пряк път до успеха преминава през солидарността и единението ни, чрез ефективността на бизнеса, мъдростта на политиците и безкористната работа на институциите. Така че шансът е на наша страна. Ще се справим и сега, но само ако сме заедно!

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми