Тръмп се отърва от импийчмътСлед пет месеца изслушвания, разследвания и разкрития за закононарушения в отношенията между американския президент Доналд Тръмп и Украйна разделеният американски Сенат, в който малко мнозинство има Републиканската партия, го оневини по обвиненията за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на работата на Конгреса, с което процесът по импийчмънт срещу Тръмп приключи с успех за него. Имено републиканското мнозинство го спаси от осъждане и отстраняване от Белия дом.

Въпреки че бяха изправени пред сериозни доказателства за вина на президента, републиканците останаха лоялни към него и събраха мнозинството от гласовете, за да оправдаят президента и по двете обвинения – с 52 до 48 по първото и 53 на 47 на второто. Демократите започнаха процеса по импийчмънт срещу Тръмп, защото смятаха, че фактите около украинската афера са достатъчно основание за това. Те обвиняват Тръмп в оказване на натиск върху украинските власти, опитвайки се те да започнат разследване за корупция срещу опонента му Джо Байдън и неговото семейство, а след това е възпрепятствал разследването в Конгреса.

По време на процеса обаче имиджът на президента вместо да се влоши се подобри, смятат анализатори. Анкета на Gallup Inc. показва, че общият рейтинг на Тръмп е достигнал рекордните 49% одобрение, а одобрението на икономическата му политика е скочило на 63%. Това е най-високо ниво за всеки един американски президент след Джордж Буш в периода непосредствено след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Така благополучният край на процеса за импийчмънт всъщност стана начало на сериозната надпревара за предстоящите президентски избори на 3 ноември, в която засега Демократическата партия е в слаба позиция без ясен титуляр в състезанието с Тръмп.

По-малко от ден преди приключването на опита за импийчмънт на Тръмп, той за трети път произнесе традиционното за американските президенти в началото на всяка година слово за „Състоянието на съюза“. Събитието протече в напрегната обстановка на крайна нетърпимост между президента и демократите в Камарата на депутатите в Конгреса. Преди да вземе думата Тръмп не се ръкува с председателят на Камарата Нанси Пелоси, която е от Демократическата партия. Това бе прецедент в американската история и бе показателно за високото напрежение между управляващите и опозицията във Вашингтон. Пелоси пък демонстративно скъса на трибуната текстът на словото, което Тръмп произнесе.

Състоянието на съюза сега е най-доброто за всички времена, похвали се Тръмп. „Преди три години ние започнахме голямото американско завръщане… Нашата страна процъфтява и е уважавана отново“, заяви гордо той. „Годините на икономическия упадък на нашата страна свършиха”, каза Тръмп в речта си, която в по-голямата си част бе за икономическата политика на неговата администрация, на чието одобрение от избирателите той разчита те да го подкрепят на изборите през ноември. САЩ са създали 7 милиона нови работни места, открити са 20 000 нови фабрики и заводи. Той не пропусна да отбележи, че по време на управлението на предшественика му Барак Обама са били закрити 60 000 предприятия.

В няколкото минути, които отдели на света, Тръмп говори за разгрома на джихадистката групировка Ислямска държава и за ликвидирането на иранския генерал Касем Сюлеймани, командващ елитните сили на Корпуса на революционните гвардейци след нареден от американския президент ракетен удар от дрон на летището в Багдад. Президентът даде ясно да се разбере, че американският натиск над Иран ще продължи, докато режимът там промени поведението си и се съгласи на нови преговори по неговите ядрени и ракетни програми и намесите му в страните от региона.

Белият дом предварително беше обявил, че в словото си за “Състоянието на съюза“ президентът ще отправи послание за единство. Но противно на това Тръмп отдели доста време за теми, които разделят американците. Много конгресменки от Демократическата партия бяха облечени в бяло в знак на почит към суфражетките, помогнали за извоюването на право на глас за жените, а други носеха на реверите си значки в червено, бяло и синьо, за да привлекат внимание към климатичните промени, защото според тях Тръмп е дал пълна свобода на замърсителите на околната среда. Разделението съществува и сред гласоподавателите. Споменатата анкета на Gallup Inc. посочва, че 50 процента от тях не одобряват политиките на Тръмп, а 1 процент нямат мнение. Експерти отбелязват, че голямата поляризация сред двете основни политически партии и сред американските граждани е липсата на единение за националните цели и задачи, което не е от полза за американското общество и държава, и за света.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми