Тръмп напада цветнокожите демократки в КонгресаАмериканският президент Доналд Тръмп ожесточи атаката си срещу намиращите се в прицела му четири членки на Конгреса на САЩ от Демократическата партия, обвинявайки ги в „омраза към страната“. „Ако не сте доволни, ако се оплаквате през цялото време, можете да си тръгнете“, заяви Тръмп пред журналисти в двора на Белия дом. Преди дни президентът на САЩ призова жените, които са цветнокожи, „да се върнат“ в страните си, от които произхождат.

„Ако мразиш страната ни, ако не си щастлив тук, можеш да напуснеш. Можеш да си тръгнеш веднага. Не знам на кого ще липсват“, коментира той, като получи аплодисменти от част от журналистите. Известно е, че някои американски медии не са чужди на расизма и ксенофобията. В публикации в Туитър на 21 юли Тръмп заяви, че обруганите от него жени „идват от страни, чиито правителства са пълна и тотална катастрофа“.

И четирите жени – родените в САЩ Александрия Окасио-Кортес, Рашида Тлаиб и Аяна Пресли, както и Илхан Омар, която е сомалийка и е дошла в САЩ като бежанка на 12-годишна възраст – нарекоха президента расист и бяха подкрепени от членове на Демократическата партия в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Расистките и ксенофобските атаки на Доналд Тръмп бяха масово осъдени от обществеността в САЩ и предизвикаха критики и в чужбина. Германският канцлер Ангела Меркел реагира остро на ксенофобските нападки на Доналд Тръмп срещу цветнокожите конгресменки от Демократическата партия, изтъквайки, че атаките му са „против това, което прави Америка велика“.

Подалата оставка от премиерския пост във Великобритания Тереза Мей също се изказа отрицателно за изявленията на Тръмп. И основателно, защото е недопустимо на най-високо ниво в САЩ, страната, която се сочи за пример на демокрацията, да се заявяват публично категорично неприемани от обществата послания, които предизвикват разединение с всички тежки последици от това. Но очевидно в стремежа си към печелене на привърженици за втория си президентски мандат, сегашният американски президент прави опит да пришие към политическата си сметка и ксенофобски настроен електорат. А това изглежда твърде странно, пък и със съмнителна перспектива в хода на предстоящата президентска надпревара.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми