Доналд ТръмпСлед поведената преди година и половина от американския президент Доналд Тръмп търговска война срещу Китай, Тръмп изпълни и заплахата си да удари с нови мита и Европейския съюз. От 18 октомври различни европейски стоки, включително българското сирене, чиито внос в САЩ се увеличава през последните години, ще бъдат облагани с 25 процента мито. Митата срещу ЕС засягат вноса на европейски стоки в САЩ на стойност общо 7,5 милиарда долара. Те включват италиански селскостопански продукти на стойност около половин милиард евро годишно. Най-пострадали са производителите на традиционните сирена пармезан и гран падано, където митата на практика се утрояват от 15% до 40%. САЩ ще наложат мита от 25% върху френското вино, италианското сирене и шотландското малцово уиски, но пощадиха италианското вино, паста и зехтин. Стотици стоки от различни страни в ЕС фигурират в списъка на наказателните такси.

Тръмп започна търговската война срещу партньорите на САЩ в Европа, след като Вашингтон получи одобрението и от Световната търговска организация /СТО/, което бе оправдано с незаконното според СТО предоставяне от ЕС на субсидии за производството на самолетите „Еърбъс“. Тръмп се похвали с „хубава победа“, но трябва да се отбележи, че решението на СТО е едностранно и проамериканско. Защото и американската самолетостроителна компания „Боинг“ също под различни форми получава финансова подкрепа от федералното правителство на САЩ. На вноса на „Еърбъс“ в САЩ се налагат мита от 10 процента. Все още САЩ се въздържат да изпълнят заплахата, че ще наложат мита и за вноса на европейски автомобили, с която Тръмп често плаши ЕС в последно време, но и това не е изключено, ако търговският конфликт се задълбочи. Износът на автомобили от ЕС за САЩ възлезе на 37,4 милиарда евро през 2017 г.

С налагането на новите мита САЩ всъщност тръгнаха по пътя на конфронтацията с Европа, коментира остро германският министър на външните работи Хайко Маас. Други официални европейски представители заявиха, че трябва да се проведат преговори със САЩ по търговските проблеми, като посочиха, че Европа е готова да отговори с контрамерки срещу вноса на американски стоки. Надеждата в Брюксел е, че ЕС може да успее да договори съвместни правила за субсидиите на Еърбъс“ и „Боинг“. Това обаче остава да се види и не е сигурно, като се има предвид силното влияние на САЩ в СТО.

Действията на Тръмп засягат здравината на непоклатимото евроатлантическо сътрудничество, което още с влизането на Доналд Тръмп в Белия дом преди три години започна да се пропуква. Непредвидимият като политик бизнесмен Тръмп често сюрпризира европейските държави с ред неприятни за тях претенции и ултиматуми. Първо започна да им се кара, че плащали малко за отбраната в рамките на НАТО, а след това ги разтревожи като прекрати договора с Русия за ракетите със среден радиус на действие, с което застраши сигурността на Европа. Тръмп ръкопляска на политиката на консерваторите във Великобритания за предприетия от тях Брекзит, който предизвиква ред сериозни проблеми, както в ЕС така и на Албиона. В Европа недоволстват и от дестабилизиращата политика на Тръмп срещу редица важни международни организации. Започналата търговска война между Вашингтон и Брюксел ясно показва, че занапред традиционното партньорско сътрудничество между Вашингтон и Брюксел ще става все по-трудно. От това ще загубят и двете страни, а нестабилната ситуация в света поради търговската война с Китай и чукащата на вратата икономическа рецесия, ще стане още по-нестабилна.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми