Доналд ТръмпЛюбомир Михайлов

Пандемията от новия коронавирус предизвика истинска драма в здравеопазването, икономиката и социалната област в засегнатите десетки страни. Безпрецедентната обстановка усложни и изостри редица противоречия и проблеми в международната политика, които не само пречат на съвместните усилия за преодоляването на това изпитание за човечеството, но и създават бъдеща заплаха за мира и сигурността в света. Най-вече това се отнася за силно влошените отношения между САЩ и Китай.

Ескалацията на политическото, икономическото и геостратегическото съперничество между САЩ и Китай на фона на събитията около новия коронавирус достигна кулминация и подсказа, че напрежението между двете първи в света по икономическа мощ и политическо влияние страни ще продължи и след отминаването на пандемията. Поне до края на предстоящите през ноември в САЩ президентски избори, които президентът Доналд Тръмп иска да спечели, за да си осигури втори мандат, а може би и след вота, защото ако го загуби, той със сигурност ще обвини за това Китай. Да си спомним факта през 2016 г. с Хилари Клинтън, която беше кандидат за президент на Демократическата партия. Тогава тя обвини Русия, че чрез задкулисна намеса във вътрешните работи на САЩ е помогнала на републиканския кандидат Доналд Тръмп да влезе в Белия дом. Това не беше доказано, но обвинението на Хилари остави следа в съзнанието на мнозина американци, на които сега влияят и обвиненията на Тръмп срещу Китай.

Нека обаче се върнем в сегашно време. На 14 януари Китай и САЩ след почти две години търговска война, налагане на по-високи мита и други ограничения в икономическите им отношения сключиха примирие и постигнаха първата фаза на взаимноизгодна търговска сделка. С нея двете страни се отказаха от налагането на допълнителни мита и се ангажираха да закупят стоки за стотици милиарди долари. Сделката бе коз в предизборната кампания на Тръмп, защото обемът на китайско-американския търговски обмен е важен за нормалното функциониране на двете най-големи икономически сили в света.

Малко след това Тръмп похвали правилните и успешни действия на Китай за справяне с вируса. Но през следващите седмици, когато заразата започна да се разпространява и в САЩ, да поразява Ню Йорк и други градове и щати в САЩ, да блокира икономиката и лишава от работа милиони американци, Тръмп и неговият държавен секретар Майк Помпейо без никакви доказателства се нахвърлиха на Китай. Тогава те обявиха големия си конкурент за виновник за разпространението на заразата, за нанесени щети на американската икономика и дори започнаха да поставят въпроса Китай да плати компенсации за това. „COVID-19 е създаден в лаборатория в Ухан”, повтаря като рефрен Тръмп. Нито един друг държавен лидер обаче досега не е направил подобно изказване, а международната общност смята, че въпросът за източника на тази нова зараза трябва де се реши чрез сериозно научно и експертно проучване в рамките на Световната здравна организация.

Нападките на Белия дом към Пекин се засилиха до степен на словесна агресия, с която явно Тръмп и екипът му се опитват да заглушат засилващите се критики в САЩ, че администрацията не се справя с епидемията. Бившият американски президент Барак Обама нарече неадекватните действия на Тръмп дори „пълен хаос и трагедия“.

Няма съмнение, че предизборният екип на американския президент явно смята, че вербалните атаки срещу Китай могат да се превърнат в ефикасно оръжие срещу вероятния му конкурент от Демократическата партия Джо Байдън на изборите през ноември. Тръмп вече има опит в манипулирането с „китайското зло“, защото през 2016 г. в предизборната си кампания използва „китайската заплаха“ в контекста на търговията на Китай със САЩ и обеща да притисне Китай с по-високи мита и едностранни отстъпки, които да поставят САЩ в облагодетелствано положение.

Политическият експерт от Американския университет във Вашингтон Капри Кафало посочи преди дни, че кризата в отношенията на САЩ с Китай на фона на пандемията ще остане гореща тема в предизборната кампания на Тръмп. Но според Кафало и други американски анализатори, централни за изхода от вота през ноември ще бъдат въпросите за състоянието на икономиката и “лидерството и темпераментът“ на Тръмп.

Според прогноза на Федералния резерв на САЩ от началото на юли, т.е. четири месеца преди вота за президент, американската икономика ще започне да се възстановява след кризата вследствие на пандемията. За тази цел в момента се наливат трилиони долари от парите на американските данъкоплатци. А именно на това очаквано възстановяване и подем разчита Тръмп, който получи първия си мандат с обещанието да осигури стабилност на икономиката и просперитет за американците. Президентските намерения обаче не бяха осъществени до край, а дори направеното, сега остава на заден план заради негативните последици от пандемията.

Залогът на президента Доналд Тръм на „китайската карта“ за спечелване на втори мандат в изборите през ноември и генерираното от тази тактика напрежение между Вашингтон и Пекин вреди на целия комплекс на международните отношения. След като САЩ се отказаха от участие в редица важни международни организации, Тръмп започна атака и срещу Световната здравна организация, призвана в случая да организира и ръководи усилията на човечеството за справяне с пандемията на COVID-19. Обвинявайки СЗО, че обслужва интересите на Китай, той спря временно финансирането й и заплаши, че ако не се реформира в срок от 30 дни, САЩ ще спре окончателно американската вноска за издръжката на тази важна организация на ООН и САЩ ще я напуснат.

По време на неотдавнашната 73-та Световна здравна асамблея подкрепа на СЗО и желание за координация и сътрудничество в борбата срещу пандемията изразиха Германия, Франция, Швеция и други европейски и неевропейски държави. Защото е повече от очевидно, че за справяне със заразата е необходимо международно ЕДИНЕНИЕ, а не напрежение, конфликти и разединение. А доколко предизборната тактика на сегашния американски президент за натиск и обвинения срещу Китай ще му помогне да спечели вота на 59-те президентски избори в САЩ на 3 ноември и втори мандат в Белия дом, остава да се види.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми