Доналд ТръмпПостоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд призна, че е казал на високопоставен украински представител, че американска военна помощ няма да бъде отпусната, докато Украйна не направи публично изявление „срещу корупцията“. Това става ясно от новите показания на дипломата Сандланд.

Замразената от президента Тръмп военна помощ за Украйна е за близо 400 милиона долара. Показанията на Сандланд съвпадат с тези на други свидетели в хода на разследването на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с цел импийчмънт на Тръмп. Оповестената причина е, че той се е опитвал да окаже натиск върху властите в Киев, за да проведат разследване, което той да може да използва в своя полза в президентските избори през идната година.

Сегашният президент на САЩ вече обяви амбицията си за втори мандат в Белия дом. Демократите в Камарата на представителите водят разследване за импийчмънт срещу Тръмп, т.е. за отстраняването му от власт. Повод в започната в Конгреса процедура е изтеклата в публичното пространство информация за телефонен разговор от 25 юли, в който американският президент е поискал от украинския си колега Володимир Зеленски да разследва бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и сина му Хънтър за корупционни действия в украинския петролен бизнес.

Новите показания на дипломата Сандланд, официално предадени преди дни в Конгреса и публикувани още на следващия ден, бяха наречени във Вашингтон „най-тежкият удар“ по стратегията на защитата на Тръмп в скандала с намерението му да накърни имиджа на кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън.

„Разшифроването на показанията на посланик Сандланд, демонстрира как са се развили опитите на Тръмп да окаже натиск върху Украйна, за да я принуди да служи на неговите лични политически цели“, написа в Туитър шефът на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите Адам Шиф, който е от Демократическата партия. Посланик Сандланд играеше една от ключовите роли в тайните преговори между администрацията на САЩ и правителството на Зеленски. На 3 октомври той няколко часа даваше показания при закрити врата в Конгреса. Именно неговите показания се превърнаха в основен аргумент на представителите на Белия дом, защитаващи Тръмп.

Точно тогава Сандланд отрече, че администрацията е използвала в преговорите си с Киев принципа „услуга за услуга“. Месец по-късно обаче Сандланд неочаквано обяви, че би искал да промени показанията си. Според наблюдателите причина за това са показанията на други свидетели, които опровергаваха посланика. Демократите заплашиха, че ще съдят дипломата за лъжа. Самият той обясни новия вариант на показанията си с това, че е „освежил паметта си“.

В новата версия Сандланд обявява, че принципът „услуга за услуга“ е бил основен в преговорите с украинските власти. По думите му той лично съобщил на високопоставен украински чиновник, че Вашингтон няма да възобнови предоставянето на военна помощ, докато Киев не се съгласи да започне разследване на политическите противници на президента на САЩ.

Междувременно сред обявилите желанието се да се борят за кандидатурата на Демократическата партия в президентските избори през 2020 г. се нареди и милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, избран като представител на Републиканската партия. В недалечното минало той бе близък с Тръмп, но сега двамата стават политически съперници. Самият бивш кмет е разтревожен, че кандидатите на демократите за президентския пост „не са добре позиционирани“, за да успеят да победят Доналд Тръмп, обясни позицията на Блумберг съветникът му Хауърд Уолфсън.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми