Бойко Борисов и Доналд ТръмпОт началото на прехода към демократични промени след 10 ноември 1989 г. и особено след влизането в НАТО през 2004 г., България става все по-активен, надежден и стабилен партньор на САЩ в политиката, икономиката и сигурността. Тази принципна позиция се следва от всички български правителства през последните три десетилетия. Факт е, че САЩ чрез НАТО са гарант за националната ни сигурност и ни оказват помощ в сложния и нелек за нас демократичен процес.

Много и от различно естество са примерите за активно взаимодействие между двете страни. Така например български офицери от въоръжените ни сили преминават обучение с американска помощ, включително и финансова. От друга страна 30 000 българи имат работа благодарение на 4.5 млрд. лева преки американски инвестиции, което прави САЩ шестият по големина инвеститор в българската икономика.

България и САЩ са приятели, партньори и съюзници и това пролича ясно по време на визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ. От разговорите на ръководителя на българското правителство с президента на САЩ Доналд Тръмп и от приетите документи за стратегическо и енергийно сътрудничество, както и за сътрудничество и партньорство в редица други области, пролича, че на базата на постигнатия през последните 30 години актив, българо-американските отношения навлизат в нов етап от по-нататъшно си развитие.

За Бойко Борисов Белият дом не беше непознат. На 25 ноември той за втори път влезе в Овалния кабинет, което не се отдаде на предишни български президенти и премиери. През 2012 г. той бе приет от предшественика на Доналд Тръмп – президентът Барак Обама. Може би и затова Бойко Борисов изглеждаше спокоен и уверен на срещата си с Тръмп. Той се държеше непринудено и свойски в контактите със своя домакин, с когото доста си приличат по стил и политическо поведение.

Срещата с Тръмп бе знакова за външнополитическата дейност на Борисов, която особено по време и след българското председателство на ЕС през 2018 г. се отличава с динамика и инициативност. В сегашната сложна международна обстановка и конфронтационност, България води умерена и балансирана външна политика, съобразена както с партньорските си задължения в ЕС и НАТО, така и с реалностите в международните отношения. Този подход намира ясна проекция както в отношението към великите сили, така и в региона на Балканите, където страната ни става проводник на реалистичния и диалогичен стил за решаване на проблемите.

Заслужава си да отбележим, че с разговорите на Борисов с Тръмп приключва и поредицата през тази година от срещи на американския президент с групата лидери на държавите от Източна Европа – полският президент Анджей Дуда, с тримата президенти на балтийските републики, с чешкия премиер Андрей Бабиш, словашкия президент Петер Пелегрини, румънския президент Клаус Йоханис и унгарския премиер Виктор Орбан.

Разговорите между двамата лидери в Овалния кабинет по протокол трябваше да са един час, но продължиха два часа, като към тях се включиха вицепрезидентът Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпейо. Това подчерта важността на обсъжданите въпроси на двустранните отношения, а също и ролята на България в контекста на НАТО и аспектите на сигурността на Балканите и в Черноморския регион. Усилията на България в областта на отбраната и модернизирането на въоръжените сили и отделяните за това средства бяха оценени високо от Тръмп, който ни даде за пример на другите държави от Алианса.

Подписаните два пространни документа – Рамка за стратегическо партньорство и Съвместно изявление, както и направените изказвания на Борисов и Тръмп разкриват големия потенциал на българо-американските връзки, на първо място в които стоят геостратегическата и енергийната сигурност. Важни стъпки в тази посока бе решението за създаване на Координационен център на НАТО във Варна и готовността на България да купува американски втечнен газ от терминала в Александруполис и чрез конектора с Гърция да се съдейства за диверсификацията на доставките. Като част от по-голямата енергийна сигурност бе определено и създаването на регионален газов хъб у нас, от който и други страни ще могат да търгуват гориво.

В хода на разговорите стана ясно, че САЩ проявяват интерес и към българската ядрена енергетика – АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй. Договорено бе американски технически експерти да посетят България и в диалог с български партньори да се запознаят с възможностите за сътрудничество в тази област, в която България има предложения от Росатом и световно известни компании от още няколко страни.

Като резултат от посещението на премиера Борисов във Вашингтон американското посолство в София се очаква да свърже български компании с американски в областта на сигурността, технологиите, иновациите и здравеопазването. В бъдеще ще можем да разчитаме на САЩ и за помощ в борбата с кибер престъпността, която се превръща в проблем и у нас. Ще се търсят и възможности за съвместни проекти в оръжейната индустрия, в която България има доказан опит и специалисти.

В договореностите на срещата не бе отминато намерението САЩ да помагат на България за засилването на демокрацията, за издигането на ролята на закона в борбата с корупцията, включително по високите етажи на властта. САЩ ще ни съдействат и за свободата на медиите, която сега не е на похвално равнище, както и за грижите спрямо малцинствата в страната. Решаващи за изпълнението на тези договорености обаче трябва да бъдат и целенасочените усилия на нашите политици и държавната администрация.

Очертаните широки рамки за взаимодействие между България и САЩ, включително и в разговорите между българския премиер Борисов и американския президент Тръмп, сполучливо се вписват в стремежа и на двете страни да издигнат на ново по-високо ниво българо-американското партньорство, приятелство и взаимноизгодно сътрудничество.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми