Реалността в България дава безброй поводи за размисъл. За едни това e трескава, унизителна и ежедневна борба за оцеляване, за други стремеж да запазят поне това, което с компромиси ги удовлетворява, а за трети – животът е „земен рай”. Но не този, за който пеем вдъхновено и с патриотичен патос в химна. А онзи – с имотите у нас и отвъд националната територия, с внушителните сметки по-малко у нас, а доста повечко навън, с колите, яхтите и немислими за обикновените граждани екстри и с още, още, и така без край в илюзорния, но измислен рай. Целта на следващите редове обаче не е да се упрекват едни, възхваляват други и съжаляват трети. Става дума за това, че разделените по много признаци общности в Отечеството изгубиха общия ориентир за днешния и утрешен ден.

Те размиха в съзнанието си чувството за ЕДИНЕНИЕ като естествен рефлекс за съхранение. Мнозина се отдалечиха дори от генетично заложената си и възпитавана в годините принадлежност към Държавата. Защото тя, неслучайно изписаната с главна буква, ги отдалечи от себе си, обърна им гръб и престана да им бъде майка – вдъхновителка и надежда в тежки времена. А това вече е страшно. И пред всички се изправя логичният въпрос за перспективата и ще я бъде ли изобщо България такава, каквато всички я желаем, дори в средносрочна перспектива. Освен ако спешно не се вземат мерки и то на първо място за възстановяване на доверието към Нейно величество Държавата и Държавността. Едва тогава можем всички заедно и всеки поотделно да се отдадем на мечти, до които обаче трябва да извървим труден и на моменти опасен път, но задължително обединени. В противен случай Родината, Отечеството, България, в не толкова отдалечено бъдеще могат да се превърнат единствено в понятия от миналото.

Живеем във време, в което настъпи голямо размножаване на корифеи по всички въпроси. Те свалят звезди, чертаят лунни пътеки, ходят по водата и обещават ли, обещават. При това съветват силните на деня и обикновено им казват с патос това, което искат да чуят. В тази заблуда правителства, парламенти и президенти вече три десетилетия въртят държавата в порочен кръг, от който не сме в състояние да се измъкнем. Партиите пък, нови и стари, бързорасли и за еднократна употреба, намериха изгодата в този водовъртеж и все по-трудно се съпротивляват на завличащите ни в дълбините на безвремието течения. Това не означава, че изреждащите се във властта отделни кабинети изобщо и от различни изходни позиции не положиха усилия за излизането от застоя. Но и те не успяха да променят изначално сбърканата посока на нашия лъкатушещ и като цяло неефективен път от края на миналия и началото на днешния век. Пък и странната обвързаност с външни влиятелни фактори, безрезервната и безкритичната ни всеотдайност към партньорите в Евросъюза, също доведоха до размиване на нашия национален идеал и интерес в редица жизнено важни области на живота.

Явно поводите за песимизъм са много и от различно естество в сравнение с по-скромните ни резултати от постигнатото. Нека споменем само социалното неравенство, унизителните пенсии и заплати, корупцията, тежките въпроси около съдебната система, все по-сложните условия за малкия и среден бизнес, непрекъснато реформиращото се здравеопазване и все още лутащото се между минало и настояще образование. Можем да добавим и недофинансирането на науката и съществуващите крамоли в сектора, а и оставените сами да се оправят творци в различните области на изкуството и културата.

Но най-голямата ни и основателна тревога е в това, че нацията е разделена. Трите Българии от доста време са безспорен факт и те съществуват, дори копаят пропасти помежду си. А неединството, липсата на силна спояваща идея и все по-отчетливото заменяне на патриотизма с чуждопоклонничество и сляпо подражание, откриват широко вратата пред обезличаването. Затова ЕДИНЕНИЕТО сега и без миг отлагане ни е необходимо повече от всякога. И то около ясни цели и някои основни приоритети, които могат да се превърнат в реалност само с общите усилия на нацията. Защото вече многократно се убедихме, че топящото се население на България не може да постигне нищо с мизерно, по-поносимо и измамно хубаво съществуване в капсулите на своите затворени общности. А трябва да разчупи преградите и със силата на общата енергия, но и с възможностите на всеки един, да гради и въздига Отечеството в интерес на всички, които милеят за него.

Осъзнавайки важността на сегашния момент за бъдещето на страната, Национална Инициатива Единение заложи на знанието и опита на експерти, които развиха своите идеи за оттласкването на страната от сегашното състояние на застой и включването й в недалечна перспектива в групата на средноразвитите европейски държави. Целите са ясни:

Напълно закономерно предложените идеи за развитие в отделните сектори не са панацея. За тяхното осъществяване са необходими знания и решителност, и воля, и последователност, и пълна отдаденост, а защо не и смелост. И най-важното – осъзнаването на бързата необходимост от солидарни усилия на всички български граждани, включително и на ангажираните с политическа и законотворческа дейност, с наука и образование, бизнес, социални дейности, култура и изкуство.

При успех на програмните цели и идеи на НИ „Единение”, неизбежно ще намалеят синорите на разделението между трите Българии. И така нашата страна постепенно ще се превърне отново в привлекателното място за живот и развитие на българите в малкия райски кът от планетата Земя, където са корените ни, които трябва да пазим и множим, за да ни има и в бъдното.

Вярна на идеите си за възраждането на Отечеството, НИ „Единение” представя на своите последователи експертни разработки на водещи учени в най-приоритетни области на нашия живот. Интервютата ни с доказани специалисти и личности, постигнали много в своето професионално развитие и творчество, можете да намерите на нашия сайт: https: edinenie-bg.eu. Естествено платформата е открита и за Вашите мнения, коментари и дискусии по широкия спектър на предложените публикации.

Очакваме Ви. И нека не забравяме, че „Само заедно ще успеем!”.

НК

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми