OECDБългария е изправена през 2020 г. пред най-сериозното свиване на икономиката от края на 90-те години. Това се констатира в разпространена на 10 юни прогноза за нашата страна на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. ОИСР е своеобразен клуб на най-развитите и перспективни икономики, в който България се стреми да влезе, но още не е приета, въпреки подкрепата на САЩ.

Ако епидемията от коронавируса приключи в края на лятото, свиването на икономиката ще е 7.1%, но това е положителният сценарий. В случай че това не се случи и наесен има втора вълна от заразата, икономиката ще потъне с 8% през тази и с още 0.3% през следващата година, прогнозира ОИСР. Безработицата ще се удвои спрямо края на 2019 г. до 8%, а „бързото възстановяване не изглежда вероятно предвид продължаващите мерки за социално дистанциране, недостатъчно защитените от кризата домакинства, постоянната несигурност и слабото търсене на български стоки и услуги в чужбина, особено в Европа“.

И при двата варианта – една или две вълни на пандемията – възстановяването на българската икономика до нивото от края на 2019 г. няма да приключи догодина. При втора вълна на епидемията излизането от кризата може да отнеме години наред. Вероятно това мотивира една от препоръките на ОИСР към България да се засилят социалните помощи на държавата.

Според оптимистичния сценарий за нашата страна частното потребление за 2020 г. ще е минус 6.5%, след като миналата 2019 г. година то отчете повишение от 5.8%.

Свиването на икономиката през 2020-та и мрачната прогноза на ОИСР за следващите две години тревожи много хора в България, които са загрижени от негативните последици на епидемията в социалната област. Очевидно трудната за бизнеса ситуация, както и очакваното значително намаляване на износа, ще предизвика увеличение на безработицата, която вече почти се е удвоила в сравнение с 2019 г.

Точно в такъв момент е много важно дали правителството ще приеме и приложи възможните най-ефикасни мерки за цялостното икономическо възстановяване и развитие, както и дали това ще е в интерес на обществото. От действията на властта в момента обаче, не личи такъв подход. Действа се „на парче“ и със спорни за бизнеса и гражданите мерки. За това говорят решенията, поставящи на първо място едрия частен бизнес в хотелиерството и ресторантьорството, а малкия и средния бизнес са оставени без държавна протекция в неблагоприятната среда. Това означава, че голям брой фирми в този сектор, осигуряващи работа на не малко хора, вероятно ще фалират.

На всичко отгоре, в момент на очакван сериозен бюджетен дефицит правителството вложи преди дни десетки милиони левове в помощ на Първа инвестиционна банка чрез вливане на капитал от Българска банка за развитие. Някак неубедително звучат мотивите, че този прецедент е извършен, за да се справи страната ни с последната пречка към чакалнята за еврото. А както е известно, ББР е създадена като банка с цел да се помага, не на банките, а на средния бизнес в страната. Нещо, което тази финансова институция опровергава все по-убедително в последно време.

Недоумение в обществото от действията на държавната администрация будят и други нерационални стъпки, включително и нерешените от месеци проблеми на самоосигуряващите се граждани със свободни професии, както и на хората на изкуството и културата. Всичко това не вдъхва оптимизъм за бързо излизане от кризата, освен ако не се промени цялостната концепция за икономическо и социално функциониране на България на основата на висшата и независима експертиза, а не на моментни политически интереси и рефлекси за оцеляване във властта.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми