рекордна безработица297 100 са вече безработните у нас. Според официални данни на Министерството на труда и социалната политика те са със 113 000 повече в сравнение със същия период на 2019 г. В бюрата по труда за помощи за безработни в цялата страна през последните дни продължават да се регистрират маса хора.

Положението се усложнява, защото за помощи към бюрата за безработни се обърнаха и хиляди работещи в чужбина българи, които въобще не са плащали данъци и осигуровки в България. Там подават молби и работещи в „сивата икономика“, които също не се осигуряват. Това е стара незаконна практика, но сега е крайно време с този проблем да се заемат МВР и прокуратурата. За това настояват и работодателските организации.

Министърът на труда и социалните грижи Деница Сачева уточни, че броят на регистрираните безработни на ден е около 3000 души, като от тях загубилите работата си заради коронавируса са около 1300 души. Същевременно Сачева припомни, че почти 25 000 души са намерили работа от началото на извънредното положение. Търсят се хора в здравеопазването, но и в немедицинските специалности, в социалните услуги, общините, производството на храни и напитки, транспорта, логистиката, кол центровете, в туризма и селското стопанство.

Това, което се случва на пазара на труда от месец март, когато бе въведено извънредното положение и хиляди работници и служители от различни сектори на икономиката останаха без работа и препитание заради предпазните мерки срещу епидемията и социалната изолация, е невиждано през последните 30 години. Така от недостиг на работна сила и търсене в почти всички сектори на икономиката, за дни у нас се премина към съкращаване на персонала, затваряне на промишлени предприятия и много обекти в сектора на услугите, посочват експерти.

Обявените от правителството мерки за спасяването на работните места с подпомагане на фирмите по формулата 60/40 не даде очакваните положителни резултати. Както се разбира от официални източници, само 4 процента от фирмите са се възползвали от предоставената им възможност за запазването на работните места. Не бяха малко и фирмите, които неправомерно взеха от държавата пари, но не запазиха щата, а бяха побързали да се освободят от работещите за тях служители. По повод на тези скандални действия в бизнеса министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че постъпилите така бизнесмени ще понесат наказателна отговорност. Остава обаче да се види как и кога властите ще санкционират фирмите, които са злоупотребили с парите на данъкоплатците.

Мярката за запазване на заетостта и защита на работните места, известна като 60/40, е провал, а ефектът от нея е нищожен. Това констатира Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която настоява за нов, по-адекватен подход към проблема. АИКБ дава за пример Германия, където мярката 60/0 е доказала пригодността си. Подобна е и практиката в други страни от ЕС. Тя освобождава предприятията, изпаднали в затруднения вследствие на коронакризата от задължението да доплащат до 100% от загубения доход и да внасят осигуровки върху неизработени доходи. У нас предложеното държавно плащане от 60% от заплатите на работещите е силно занижено спрямо мнозинството страни в ЕС, като Австрия (90%, 85%, 80%), Великобритания (80%), Швейцария (80%), Словения (80%), Дания (75%), Латвия (75%), Канада (75%), Кипър (70%) и т.н. В съседна Румъния мярката е във вида 75/0. Това дава основание на АИКБ да призовава властите да преосмислят мерките за запазване на работните места и да създадат условия за възобновяване на нормалната дейност на бизнеса чрез облекчаване на ограничителните мерки. Профсъюзите също настояват да има втори актуализиран пакет от социално-икономически мерки в кризата и да се поведе „война срещу фалшивата и вносната безработица“.

Ясно е, че ролята на правителството за решаването на тези проблеми трябва да е ключова. Затова обществото очаква от властимащите да подходят с подобаваща загриженост и отговорност, така че да се предприемат работещи и съответстващи на драматичната ситуация корекции на въведените първоначално антикризисни мерки. Безспорно положителен резултат биха имали и нови инициативи с участието на широк кръг експерти за преодоляване на неблагополучията в социалната област и икономика на страната.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми