пътници в метроБезславно да преписваш или смело да сгрешиш? Това е подходът на нашата антивирусна гвардия, която залага на принципа “да видим кое как действа в други държави и да копираме ефективното”. В случая заложилите на чуждия опит си осигуряват сигурно алиби, ако Германия и Ко. не решат задачата по придвижване на хората след изолацията.

Общественият транспорт трупа загуби и тепърва мнозина ще преминат към пътуване с лични автомобили, скутери, велосипеди, работа от дома. Бъдещето сякаш изглежда по-ясно от настоящето.

Единствените унифицирани мерки при отпадащи ограничения са предпазни маски и социална дистанция, но дори най-прагматичните нации ги третират различно. Швейцарците са безкомпромисни за 2 метра разстояние и организираха свое производство на предпазни средства и обдишващи апарати, вместо да хвърлят пачки на изток за калпаво качество. Охраняват стриктно границите, методично се готвят за втора вълна на заразата в края на лятото като имат пълно доверие в дисциплината и търпението на населението.

Холандците пък предварително сметнаха, че 1.5 метра са непостижими във влакове, автобуси, трамваи, метро. Опасенията се потвърждават чрез масови сигнали от очевидци на нарушения, а препълнен влак беше спрян и пътниците просто отказаха да слязат. В Ниската земя, Белгия, Дания и без това наблягат на велосипедите.

Испанците, които не са еталон за планиране и ред, авансово осигуриха 13 милиона маски за раздаване. Паралел с тукашната ситуация няма да ни се хареса.

Термометри и тестове по летища и гари се оказват ненадеждни поради вероятност за липса на симптоми, както и случаи с изкуствено сваляне на телесната температура. И какви сертификати за здравен статус, щом специалистите не гарантират имунитет срещу повторно заразяване, а дори откриват по-опасни мутации на вируса?

Първите подновили дейност авиокомпании не вярват в мерките и избраха да продадат максимум билети, вместо да оставят празни места между пасажерите. Така или иначе ще бъдат задължени, ако ЕС изобщо разреши свободно пътуване със самолет.

Едва започва отчитането на психологическите щети. Неглижирането на пандемията в старчески домове и заразяването на незащитени лекари подрива общественото доверие. Позорът ще е завършен, ако пенсионерите останат блокирани вкъщи от съображения за сигурност. Ще се наложи властите да заключат и хората с наднормено тегло, защото също са особено уязвими от вируса. В Испания поне измислиха часови пояси за излизане на отделните възрастови групи, докато в Англия смятат да отменят безплатните карти на най-възрастните за пиковите часове на трафика.

Произволни изглеждат плановете за свободно събиране на лимитиран брой роднини или приятели. Лансираното мобилно приложение за проследяване контактите на заразени с цел карантина провокира опасения, че злонамерени лица могат да предизвикат хаос с подаване на фалшива информация.

Ако ще изплува, секторът трябва да започне от проблема с физическата дистанция, която би отрязала капацитета на вагони и автобуси до 15%, тоест ще са нужни в пъти повече превозни средства. Европейските прогнози към момента гравитират около 20% спад в ползването на обществен транспорт, над 30% в големите градове, 25% за влаковете – тенденцията може да се задържи години. Дали изходът ще е с административни ограничения на личните МПС?

Дефицитът на обнадеждаващи новини не е умишлен. Има много неизвестни и минуси, които трябва да се компенсират с умни (нестандартни) решения, за да излезе накрая уравнението.

Теодор Цеков

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми