базар в СтрасбургАтентаторът от Коледния базар в Страсбург Шериф Шекат е застрелян от полицията, съобщиха два полицейски източника и телевизия Бе Еф Ем, предадоха агенциите Ройтерс и ТАСС.

Шекат е убит в южен квартал на Страсбург близо до Нойдорф, където малко по-рано тази вечер започна полицейска операция. Той е стрелял по полицаи, които са отвърнали на огъня и са го застреляли. Според полицаите, терористът се криел в склад в квартал „Мено”. Той е в непосредствена близост до квартала, в който досега полицията го търсеше.

Петима души остават задържани. Повечето от тях са роднини на нападателя. Ще се уточнява дали са замесени.

Във вторник вечерта 29-годишният жител на Страсбург откри огън в Коледния базар в центъра на града. След това той влезе в престрелка с полицията, но успя да се укрие. При нападението са убити трима души, а 13 са ранени. В издирването на Шекат са участвали над 700 служители на правоохранителните органи.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер обяви, че коледният пазар в Страсбург ще бъде отворен отново в петък. Френският президент Емануел Макрон изрази „солидарността на цялата страна“ с жертвите, когато пристигна за европейска среща на върха в Брюксел.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми