БНБТаксите по основни банкови операции отново ще поскъпнат. Предупрежденията се виждат на страниците в Интернет на някои от трезорите. Това става в момент, когато се очаква влизането в сила този месец на европейска директива за поевтиняване на трансграничните преводи.

В коментар по темата Десислава Николова от портала „Моите пари“ обясни, че новият регламент предвижда таксите, начислявани от доставчика на платежни услуги за презгранични преводи, да бъдат равни на таксите, начислявани от този доставчик при национални плащания: „Това означава, че таксата за презграничен превод в страна членка от Европейския съюз, след влизането в сила на тази директива, не трябва да надвишава 3-5 лв. Експерти посочват, че българските и някои други трезори в Европа ще направят опит да компенсират част от загубите си, като увеличат размера на таксите за национални операции или таксите за обслужване на сметки. Всъщност вероятно ще се увеличи размерът на таксата за обслужване на разплащателна сметка – месечната такса за обслужване на разплащателна сметка, както и касовите операции в клоновата мрежа на банките. Това са най-масовите операции, които се извършват в банките. Клиентите ще плащат 12 лева повече над досегашните суми за обслужване на тези сметки.

При очакваното поскъпване на банковите услуги логично възниква и въпросът – имат ли „печеливш” ход и клиентите? Според специалистите повишаването на таксите може отчасти да бъде компенсирано от клиентите чрез използването на банкиране през Интернет.

Планираното от всички банки у нас вдигане на вземанията за обслужване се готви в момент, когато печалбата на банките се увеличава. В средата на годината тя удари 1 милиард лева, а до края на 2019 г. сигурно ще нарасне двойно, защото през лятото и есента повечето банки вече увеличиха различните видове такси. Например петата по големина банка у нас – Пощенска банка, има нова тарифа от 19 август. Според нея обслужването на разплащателна сметка излиза 2.50 лв. на месец. Теглене на сума до 2000 лв. струва 0.35%, но не по-малко от 3.50 лв. Вътрешнобанковият превод все още е на цена от 1.50 лв., а междубанковият – 3.50 лв. Директният дебит в банката струва 3.50 лв.

Чрез повишаването на цените за обслужване на парите местните банки очевидно ще се опитват да компенсират загубите от поевтиняването на трансграничните преводи. Но тази финансова политика, целяща да се прехвърлят допълнителни тежести върху клиентите на трезорите, е определено антисоциална. При това тя не кореспондира с нарастващите печалби в сектора. Така че не е ли време БНБ и държавата да се намесят в регулирането на този процес?

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми