свинската чумаНовата седмица започна със засилено напрежение в страната заради усложняващите се проблеми в усилията на властта за справяне с разпространилата се африканска чума по свинете. Протестът на свинари на пътя при село Крушаре между Сливен и Ямбол продължава, а от страната пристигат съобщения, че са възможни изблици на ново недоволство и дори бунтове срещу предстоящото принудително унищожение.

Кметовете на 30-те пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Борисов да убедят своите съселяни доброволно да умъртвят домашните си прасета, срокът за което изтече в неделя, не удържаха на обещанието. Те обявиха, че няма да пуснат екипите на БАБХ в дворовете.

„Просто ще вдигна всички хора и ще ги изгоним. И този път ще се вдигнем цяла Южна България. Хора ми се обаждат и от Стара Загора, от Нова Загора, от Пловдив, Пловдивско. Стигнахме до съгласие, че който иска ще си заколи прасето, ще получи обезщетение, а който не иска, няма да го коли. Това беше уговорката“, заявява пред „Хоризонт“ кметът на с. Юнаците Стоян Кузов. „Категорично същата позиция заемам и аз. Те не могат във всички села в Пазарджишка област да тръгнат наведнъж. Да видим кои села ще си изберат и как те ще процедират и оттам ние ще предприемем нашите действия“, добавя и кметът на Черногорово Емил Захариев.

Собствениците на свине в задните дворове настояват да не се унищожават здравите прасета, а за заколените да получат заплащане от държавата на килограм живо тегло, както държавата постъпва със свинекомплексите. Засега държавата е обещала само по 300 лева помощ за дезинфекциране на кочините. Стопаните ще могат отново да отглеждат прасета след една или повече години.

Кметовете от Южна България, които не съдействат за умъртвяването на домашните прасета в дворовете, ще бъдат глобени, заплаши зам.-министърът на земеделието Янко Иванов. Глобата за първо нарушение е от 100 до 300 лв., за повторно – двойно, и така, докато стигнем до прокуратурата, уточнява зам.-министърът.

Като сериозен проблем земеделският министър Десислава Танева отчете, че преобладаващата част от домашните прасета, отглеждани в „заден двор“, не са регистрирани. От 30 огнища при домашните свине само в 8 случая животните са регистрирани и те ще получат полагащите им се компенсации. Всеки, който в бъдеще ще иска да гледа прасета, ще трябва задължително да ги регистрира и да спазва мерките за безопасност. Танева отговори отрицателно на въпроса дали, след като едно прасе се регистрира, стопаните ще трябва да плащат данък за него.

В медиите се съобщава, че на много места в „заден двор“ съществуват свинеферми с голям брой прасета, чиито собственици правят бизнес в сивата икономика.

Досега размерът на нанесените на държавата и собствениците щети от свинската чума е около 15 млн. евро и продължава да нараства. Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено с навлизането на АЧС. Болестта продължава да се разпространява на нови места в България. Опасността от заличаването за дълъг период от време на цял отрасъл от родното животновъдство все още съществува и затова предприетите от държавните институции мерки, трябва да се спазват, изтъкват експерти. За това предупреждава по време на заседание на епизоотичната комисия в област Добрич д-р Румен Караманов. Той е управител на най-големия свинекомплекс в България – този в село Козлодуйци, където в момента се отглеждат близо 90 000 животни.

Предизвиканата от АЧС тежка криза в свиневъдството, засягаща и други важни отрасли на икономиката, изисква диалог и съвместни усилия от властите и свиневъдите. Защото без разбирателство и единомислие в подходите за решаването на острите проблеми, те могат да се задълбочат. Усложнението на кризата ще доведе до още по-голямо напрежение и разединение в обществото, увеличаващи се загуби за свиневъдите и икономиката на страната, както и до рязко повишение на цените на свинското месо на пазара от местни и чуждестранни доставчици. В моменти на такава тежка криза ЕДИНЕНИЕТО на нацията е абсолютно необходимо, за да се излезе от драматичната ситуация с колкото се може по-малко отрицателни последици.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми