Асоциацията на българските училища в чужбинаСъхранението на българския език трябва да се превърне в национална политика. Около това становище се обединиха участниците в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се проведе в Пловдив. В този форум участваха премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът Илияна Йотова и просветният министър Красимир Вълчев. Според него през новата учебна година за първи път ще има учебни помагала, създадени специално за българските неделни училища в чужбина.

„Онова, което ни обединява е българският език, история, култура и самосъзнание, а съхранението на българския език е национална политика от ранга на първите приоритети“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конференцията. Тя подчерта, че без мотивирани допълнителни усилия на българската държава няма как да се съхрани българският език и самосъзнание, а на бюджета на българските училища в чужбина трябва да се гледа като на една от най-сериозните инвестиции.

„Благодаря ви за патриотизма и за усилията, които полагате. Вие сте будители“. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към участниците в конференцията. Той говори за усилията на правителството да съдейства за образованието чрез неделните училища в чужбина.

Обратната миграция се случва, каза премиерът и добави, че в бюджета за идната година ще бъдат отделени 2 млн. лв. повече, с които допълнително да бъдат подкрепени тези усилия, които могат да допринесат някои от намиращите се в други страни българи да се завърнат в България.

Съхранението на българския език и култура трябва да бъдат национален приоритет, защото от тях зависи националната ни идентичност, посочва Национална инициатива ЕДИНЕНИЕ и набелязва мерки как това може да се постигне. Мнозина експерти и представители на властта също смятат, че подпомагането на образованието зад граница е най-добрата политика, която правителството трябва да води сред увеличаващите се нашенци в чужбина, но досега това не се прави, както подобава и в достатъчна степен. Поддържането на интереса към българския език и култура сред сънародниците ни зад граница е особено важно за запазването на българската им идентичност и за връзката им с България. А доброто ниво на владеене на българския език открива по-добри възможности за младежите, които след завършване на средно образование зад граница желаят да учат в български университети.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми