българския етнос в УкрайнаСънародниците ни от Украйна отчаяно искат от България подкрепа за запазване на Болградския район. Те са силно обезпокоени от готвената от властите в Киев нова административно-териториална реформа, разделяща на части Болградския район в Одеска област, където живее голяма част от българския етнос в Украйна, общо наброяващ по официални данни на властите в Киев над 200 000 души.

Нека припомним, че известният и компетентен по въпросите на българската диаспора историк Божидар Божилов, вече покойник, пресмяташе че българите в Украйна са дори около 1 милион. Но да оставим засега настрани данните за числеността на сънародниците ни, а отправим поглед към тяхната активност в много важния за тяхното съществуване и развитие момент. На 30 април Болградският районен съвет за пореден път гласува обръщение до всички украински власти, в което изрази възмущението си, че в плана за административно-териториално деление на областта не е предвидено запазването на района. Като посочват, че действията на властите нарушават редица международни документи, защитаващи правата на малцинствата, а също и украинската конституция, местните депутати предлагат Болградски район не просто да бъде съхранен, а дори да бъде разширен, като към него се присъединят селата с българско население от съседните райони и той да получи статут на национален български регион в Украйна.

Опасенията на българите са, че при промяната на административната граница ще се промени съотношението на етносите, което ще доведе до спиране на финансирането на учебните програми по български език поради по-малкия брой българи в новите райони. Няма да има и български представители в местната власт, което е традиционно в района. Като се има предвид и приетия през 2017 г. украински закон за езика, който ограничава изучаването на майчин език в украинските училища, видимо е налице „мека асимилация“ на неукраинските етноси, включително и на българския.

Етническият състав на Болградския район е 68% българи и 16% родствени на тях гагаузи, казват представители на българската общност от дружеството „Св. св. Кирил и Методий“. От март 2019 г. представители на дружеството, както и местните депутати от Болградския районен съвет, изпращат писма и апели до президента Румен Радев, до премиера Бойко Борисов, до Народното събрание, в които настояват българската държава да се намеси.

Какво прави в тази драматична ситуация за нашите сънародници в приятелска Украйна, които са най-голямата българска диаспора в света, Майка България? Не може да се каже, че управляващите в България не правят нищо, но реакцията им е половинчата, анемична и недостатъчна. Евродепутати, поставят въпроса за бъдещето на Болградски район пред украинските си колеги. Ангажимент пое през 2017 г. пред президента Румен Радев тогавашният му колега Петро Порошенко, въпросът бе поставен и от премиера Бойко Борисов пред сегашния украински държавен глава Владимир Зеленски. Всичко това на този етап е без резултат. Както остават без резултат и изявленията и призивите към Киев на българското външно министерство, което обаче винаги и безусловно защитава украинската европейска кауза, желанието на страната да влезе в НАТО и ЕС и насърчава културното и икономическото българо-украинско сътрудничество.

Външният министър Екатерина Захариева заяви неотдавна, че МВнР и правителството се отнася приоритетно към въпроса за правата и интересите на сънародниците ни в Украйна. „Многократно сме повдигали въпроса и от украинска страна са поемали ангажименти за запазване на територията на Болградския район“. Проблемът обаче не се решава с дипломатически формулировки от рода на „повдигане на въпроса“. Защото времето тече и отминава, а проблемът остава.

Очаква се в началото на юни украинските власти да приложат реформата за новото административно-териториално устройство на страната, защото по него ще се поставят избирателните секции за предстоящите в страната местни избори. Така без решителна и ефикасна подкрепа на Отечеството сънародниците ни ще бъдат отново поставени пред свършен факт, както при приемането на закона за ограничаване на използването на майчиния език. Това ще бъде непростимо загърбване на българщината и предателство към интересите на наши сънародници в чужбина.

Явно в случая са необходими не само изявления и изказване на „съображения“ пред властите в Киев. Защо не погледнем примера на Унгария, която решително защитава своите сънародници в Украйна. Още след решението на украинските власти да ограничат преподаването на унгарски език за унгарците в страната, Будапеща спря подкрепата си за амбицията на Киев за присъединяване към ЕС и НАТО.

Българите в Украйна, чието преселване там започва още през 18 век и които ревниво пазят и тачат своите български корени, са важна и многобройна част от историческата българска диаспора по света. Единението с тях и защитата на интересите им трябва да бъде важна актуална задача за правителството на България. Ако тя не бъде решена в съответствие със справедливостта и националния ни интерес, то не само правителството в момента, но и Отечеството ни ще поеме тежка историческа отговорност днес и пред бъдните поколения.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми