СъединениеРодината ни отбеляза на 6 септември 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, която според Берлинския конгрес през юни 1878 г. и решението на Великите сили по онова време бе поставена в границите на Османската империя. На този ден през 1885 г. хиляди българи от изкуствено разделената територия на страната ни се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и географски събрани.

България се съединява благодарение на дейността на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), създаден през 1880 г., начело на който стои Захари Стоянов. Историческото събитие става след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг. Рано сутринта на 6 септември в Пловдив е обявено Съединението. Това е безпрецедентен акт, преначертал картата и историята на Европа, единодушни са историците. След радостната за целия народ важна промяна обаче идва предизвикателството – Съединението да бъде опазено и защитено. Редица общественици и революционери дават живота си за тази национална кауза, родила се и живяла години наред в умовете и сърцата на българите.

Фактът, че днес празнуваме 134-та годишнина от националното Съединение, доказва дълбокият смисъл на девиза, че именно „Съединението прави силата“. По традиция годишнините от това славно за нацията ни събитие се отбелязват тържествено в Пловдив с различни прояви.

„Днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг към настоящето и бъдещето. Идейната безпътица на първенците катастрофира в апатия, отчуждение и безверие. Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава единствено на думи.“ Това заяви в словото си под тепетата Румен Радев. В него той освен за миналото, говори и за настоящето и бъдещето, призовавайки „да се разделим с беззаконието, с арогантността и апатията, да отхвърлим нихилизма, да съзнаем, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни. Държавният глава посочи, че все по-често се призовава за ново Съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. „Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие. Наш дълг е заедно да съградим справедлив и достоен живот в свободна, демократична и просперираща държава.“, призова президентът Румен Радев.

Девизът на България, изписан на националния ни герб и на фасадата на Народното събрание „Съединението прави силата“ е вдъхновяващ и ангажиращ. В наши дни синоним на Съединението за сложната ситуация, в която се намираме е ЕДИНЕНИЕТО, което също може да генерира сила за положителни промени. Днес обаче то не е на нивото и на изискванията на времето, защото българското общество никога не е било така разединено. Партиите и политиците все повече губят доверие сред обществото, все едно десни ли са, леви ли са или с друга ориентация. Народното събрание е с най-нисък рейтинг сред другите институциите, които също не са на висота.

Ето защо, както подчерта в интервю пред Телевизия Европа инициаторът на Национална инициатива „ЕДИНЕНИЕ“ акад. Стефан Воденичаров, политическите партии трябва заедно да разсъждават по приоритетите на държавата и заедно да начертаят целите на обществото и държавата, така че нацията ни да възкръсне за единство и ЕДИНЕНИЕ. Защото българите искат силна държава, искат добър жизнен стандарт, искат социална сигурност. Тези цели не са лесни, изисква се апостолска работа, но каузата си заслужава и в крайна сметка нещо добро ще се случи, уверен е акад. Воденичаров.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми