съборът край язовир КопринкаКрай бреговете на язовир Копринка близо до Казанлък се състоя 16-ият традиционен събор на русофилите в България. Никой не е броил присъстващите усмихнати и добронамерени приятели на Русия, но някои медии отчетоха рекордните над 20 000 души в проявата на Националното движение „Русофили“. Сред множеството тази година бяха и зам. председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Емил Христов, депутатите от управляващата партия Красимир Велчев и Манол Манев, народните представители от БСП Александър Симов, Петър Кънев и Валентин Ламбрев, а и техният колега от „Атака“ проф. Станислав Станилов.

Съборът премина под мотото „Европа е по-силна с Русия“ и бе посветен на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия. Спазена бе и традицията за изпращане на приветствие от държавния глава. В него президентът Румен Радев напомни, че връзките между двата народа имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. „Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързали своята професионална или лична съдба с Русия. Националния събор е повод да намерим модерно измерение на тези силни исторически връзки и знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията“, посочи още президентът.

От името на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачов изпрати обръщение до българските русофили, в което подчерта, че основната задача на събитието е „укрепването на културната и цивилизационната общност между двете страни, историческата памет за славните дати на съвместната българска история с Русия.

„На България й трябва един Путин“, „Отношенията между България и Русия трябва да разцъфнат, защото Русия е братска държава“, „Без Русия няма прокопсия“… С тези и други подобни думи някои от присъстващите на събора обясниха пред български медии защо са дошли на „Копринка“. Имаше и такива, чиято мотивация бе веселието, пазаруването или пикника. На сергиите се продаваха магнити със снимки на Владимир Путин, Тодор Живков, Васил Левски, Христо Ботев и др., чаши – също с лицата на различни политици, както и български и руски знамена. Присъстващите можеха да си купят още оригинални вещи за бита и дори палатки. На концерта звучаха български хора и се виеха кръшни танци. Изпълняваха се и кавър версии на песни на популярната и у нас руска група „Любе“.

Неизбежно повод за оживена и на моменти твърде емоционална размяна на реплики бе темата за обвиненията в шпионаж на лидера на Национално движение „Русофили” Николай Малинов и други активисти на организацията. По този повод самият Малинов, който е освободен под гаранция и присъства на събора определи сегашната ситуация като много трудна. „Ние обаче полагаме всички усилия да гарантираме, че отношенията между нашите страни ще се развиват положително. Разбираме, че тази провокация е била насочена именно към нарушаване на добрата динамика на двустранните отношения“, смята той.

Впечатляващият тазгодишен събор на русофилите, който постави рекорд по участие в сравнение с предишните години, доказа виталността на българо-руските отношения и дълбоките исторически, културни и духовни връзки между славянските ни и православни народи, които не са подвластни на политическата и международна конюнктура. Съвсем не трябва да се пренебрегва и фактът, че на събора край „Копринка”, наред с многохилядното присъствие на граждани, бяха и видни представители на управляващите и опозицията в България. А това вече е добър знак, че и в новите условия България и Русия ще запазят традиционното си приятелство и полезно сътрудничество в редица области на живота. В този взаимноизгоден процес Национална инициатива Единение може да бъде полезна със своята безспорна експертиза.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми