съборът в РоженРожен отново бе сцена на българската фолклорна музика и традиции през трите дни на Събора на народното творчество и животновъдството. Преди дни традиционната проява с над 100-годишна история събра на Роженските поляни над 280 хиляди посетители и 3500 певци, танцьори и инструменталисти от всички фолклорни области на страната. Рожен, като обединяващо нацията място, което надхвърля границите, бе основният акцент в оценките на политици и общественици, посетили внушителното фолклорно събитие.

Изложби и исторически препратки напомниха, че Роженският събор е възникнал преди столетие като среща на разделени български родове от времето преди да падне границата, отделяла Родопите от свободна България. „Роженският събор наистина обединява българите. Хората идват, за да „глътнат“ от въздуха на Рожен и от музиката на Родопите“, коментира Костадин Илчев, виртуозен гайдар и ръководител на оркестър „101 каба гайди“. Според музиканта фестивалът на Роженските поляни се е превърнал в събитие и доказателство, че родопската, българската фолклорна музика са съхранени. Съборът показа величавата родопска музика в целия й блясък, а емоционалната оценка на публиката през трите дни е показателна за това, допълва Илчев.

Етнографски и музейни изложби, базари на био- и фермерски продукти от Родопите, занаятчийски работилници, етноселище и изложения бяха представени в програмата на събора. Галаконцертът „Родопска вечер“ открои красотата на музиката на Родопите в изпълнение на ансамбъл „Родопа“, на „100 каба гайди“, „101 каба гайди“, „Каба кабадайлии“, Златина Узунова, Валя Балканска, Петър Янев, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Николай Славеев и др.

„Рожен 2019“ протече на 19, 20 и 21 юли при внушително присъствие на българи от чужбина, което е красноречиво доказателство, че българският дух е жив и в България, и в чужбина, където вече живеят около 1 милион наши съотечественици. Там се чуха и хубави думи от участвалите в живописното събитие високопоставени държавници, сред които председателят на народното събрание Цвета Караянчева и председателят на ПГ на партия ГЕРБ Даниела Дариткова. Рожен е уникален събор, който пази традициите и ни прави по-силни, защото тук се отваря сърцето и душата, сподели Караянчева. А Дариткова изрази надежда, че българите ще намерят съгласие по темите, които са от национално значение.

Именно за ясното и последователно изпълнение на национални цели и приоритети се обявява НИ „Единение“. И не случайно те са в основата на нейната концепция за устойчиво развитие в различни области на живота. Но възможно ли всичко това да се случи без укрепването на националния дух, единението между българите в страната и чужбина и усилията да се намерят общоприети решения на проблемите в държавата? Отговорът можем да намерим всички заедно, но и всеки поотделно. Важното е да бъде запазен българският национален дух и пребъде България.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми