Вътрешнополитическите събития в България през изминалата седмица бяха доминирани от реакциите на скандалната новина, че от години политическите партии са получавали милиони левове повече от полагащите им се държавни субсидии, с което сериозно са ощетявали данъкоплатците. Учудващо е наистина, че партиите са знаели, че получават повече от полагащите им се по закона за получените гласове и субсидиите средства, но предвидливо са си мълчали. Не по-малко скандално е, че министерството на финансите е допуснало това да се случи и че Сметната палата също не е реагирала на сериозното нарушение. Сега политиците и институциите се мъчат да обяснят това с „грешка“, „недоразумение“ при тълкуването на закона и какви ли не други аргументи.

Обсъждат се начините, чрез които държавата да изиска от партиите да върнат незаконно надвзетите средства, което явно ще се окаже не лесна задача, защото нито управляващите, нито опозицията имат интерес това да се случи. Вече много бързо на първо четене в парламента мина предложението на правителството в бъдеще субсидията за получен вот в изборите да бъде 1 лев. Ако мине и на второ четене, тази промяна в закона ще отговори на очакванията на обществото „хранилката“ на партиите да не е „рог на изобилието“ за тях за сметка на данъкоплатците. От друга страна, символичните субсидии откриват възможности за недобросъвестни икономически фактори в политическия процес. Ето защо в случая най-удачен е разумният подход към проблема, който най-добре би се решил с взаимно съгласие между парламентарно представените сили.

В пороя на изявленията и в дебатите по скандалната тема обаче се откроява тъжната истина, че независимо от политическата си боя и разногласията за подходите за решаване на проблемите на страната, политиците и партиите постигат ЕДИНЕНИЕ, но със знак минус, когато става дума за захранването им с държавни пари и разни други привилегии. Мнозина есксперти и общественици, загрижени за настоящето и бъдещето на страната, изказаха през седмицата мнението, че политиците би трябвало да са единни не в замазването на скандала с незаконно надвзетите от партиите държавни пари, а в търсенето на общ език и подходи за решаване на проблемите, пред които е изправена България и за съгласуване на общи за партиите национални приоритети. Защото само по този начин Отечеството с общи усилия може да върви устойчиво напред и се развива като демократична държава в стратегически важните области на живота.

През изтеклите седем дни станахме свидетели на важна среща на българския президент Румен Радев с руския му колега Владимир Путин в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Това бе втория диалог на най-високо равнище, след разговорите в Москва в края на миналата година. Сегашната визита на Радев в Русия стана в момент, когато се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Това обстоятелство даде повод на редица политически наблюдатели да припомнят дълбоките исторически, културни и духовни връзки между Русия и България.

Срещата в Санкт Петербург безспорно бе сигнал за стремеж към нова динамика в българо-руските отношения. Една от ключовите теми, която двамата президенти обсъдиха, бе сътрудничеството в областта на енергийните ресурси, които представляват 75% от износа на Русия за България. Двете страни са стратегически партньори в енергийния сектор и изявленията на най-високо равнище подсказаха, че сега е налице потенциал за задълбочаване на сътрудничеството.

„Както знаете, придобили сме два руски реактора, което означава, че има място за Русия в изграждането на бъдеща атомна електроцентрала в България. В момента изграждаме мощности за получаването на допълнителни количества руски газ, но най-надеждни остават директните доставки на „синьо гориво“ чрез тръбопровод от Русия до България през Черно море. Осъществяването на АЕЦ „Белене“ е неизбежно, защото в нея са вложени 3 млрд. лв. пари на данъкоплатците“, подчерта в интервю за ТАСС Радев.

Подобна позиция отговаря на националния интерес на България за постигане на взаимноизгодни резултати в сътрудничеството с партньорите й в днешния сложен многополюсен свят без политически предразсъдъци. На този фон ясно се очертава необходимостта от ЕДИНЕНИЕ на отговорните фактори у нас около приоритети и цели, които ще ни оттласнат от посредствеността и въздигнат до позиция, която като държава заслужаваме.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми