World Health OrganizationБългария е страната с най-висока смъртност в света, показват последните данни на Световната здравна организация. Коефициент на смъртността е регистриран на 15.433 промила. Според СЗО причините за тъжната статистика за България са същите както в другите европейски страни, т.е. заболявания на сърдечносъдовата система, неинфекциозни заболявания (заболявания на кръвоносната, храносмилателната или дихателната система) и ракови заболявания.

Коефициентите на смъртност варират значително в отделните страни, а причините за високите проценти по този показател зависят от специфичните фактори във всяка страна. Като цяло високата смъртност може да бъде резултат от няколко фактора – заразни заболявания, недостиг на здравеопазване, недохранване, сърдечно-съдови заболявания, насилие, ракови заболявания и злополуки.

СЗО прогнозира, че страните с висока смъртност и сравнително ниски коефициенти на плодовитост, сред които България е на чело, са изправени пред риска от намаляване на населението. След страната ни в тази тревожна статистика се нареждат Украйна, Латвия, Лесото, Литва, Сърбия, Хърватия, Румъния, Грузия и Русия.

В групата на страните с най-ниска смъртност на първо място е Катар с 1,244 промила, следван от ОАЕ, Бахрейн, Оман, Майот /Коморските острови/, Кувейт, Малдивските острови, Палестина и Саудитска Арабия.

Коефициентът за смъртност показва броя на умрелите лица спрямо 1 000 души от средногодишното население и се изчислява в промили – ‰. България от години вече е сред страните в света с най-висок коефициент на смъртност, който се повишава все повече. Според данни на НСИ броят на починалите през 2014 г. е 108 952, което е 15.1 ‰ коефициент на смъртност.

Причините за високата смъртност в България са комплексни, като сред тях са и бедността, тревожността сред голяма част от населението, здравната система и липсата на профилактика, високата детска смъртност и др. Вместо да се решават, тези проблеми се задълбочават поради неефикасната икономика, несправедливото разпределение на благата в държавата и неуспешните реформи в здравния сектор и другите важни социални области, посочват експертите на НИ Единение. Една от важните причини е също, че властимащите не търсят помощта и предложенията на специалистите, а често налагат нецелесъобразни, а и лобистки решения в законодателството и провеждащите се реформи.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми