търговия на токПо-високите цени на тока на свободния пазар се дължат на липсата на достатъчно опит на част от търговците. Това парадоксално мнение изрази вчера пред БНР шефът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов. Няма манипулации, заяви той.

Само няколко часа по-късно заради свръхвисоки цени в сегмента „ден напред“ борсата временно прекрати търговията. Оттам обясниха, че става въпрос за „техническа грешка в оферта на борсов участник, довела до нереалистични резултати на пазара“.

В официално съобщение борсовият оператор обясни, че въпросната оферта създава извънреден риск. Поредното драстично увеличение на тока за фирмите на свободния пазар възмути работодатели и търговци на електрическа енергия още преди десетина дни. Повишението засяга само сегмента на търговия „ден напред“, който в определи дни регистрира повишение от над 170% спрямо предния ден. Бизнесът предупреди, че това може да се отрази и на крайните потребители, а КЕВР обяви, че започва разследване. Поскъпването се регистрира само на българската енергийна борса, но не и на останалите европейски платформи, отбелязаха от Асоциацията на индустриалния капитал, цитирани в днешния брой на в.“Сега“. Константинов обаче не е съгласен и цитира анализ, според който през същия период има поскъпване и на европейските пазари. У нас един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ беше спрян за планов годишен ремонт, добави шефът на БНЕБ. Той обясни, че част от търговците са имали дългосрочни договори за доставка на ток от централата, които са изтекли в средата на септември.

„Това ги е накарало да купуват и продават електроенергията на по-високи цени, каквито са цените на електроенергията при краткосрочните сделки“, каза той. Според шефа на борсата, която е държавно предприятие под контрола на БЕХ, това поведение не е опит за манипулация, но е друг въпрос дали е правилно. „Повечето търговски участници нямат голям опит в борсовата търговия с електрическа енергия и може би затова се получава недотам добро предвиждане какво ще стане, когато по средата на месеца поради планов годишен ремонт се прекратят определени доставки“, коментира той.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми