американски изтребител Ф-16Спор за цената на американските изтребители Ф-16, които България се готви да закупи се разгоря между президентството и правителството в края на юни. Правителството твърди, че цената на цената на осемте изтребителя е 2,2 милиарда лева, но в „Панорама“ на БНТ президентът Румен Радев обясни, че цената за тези самолети всъщност е 3, 45 млрд.лв. с ДДС и е със 100% авансово плащане. Според президента не се водят преговори за сваляне на цената. Разликата между посочените от правителството и президента различни цени идва от това, че в сумата 2,2 милиарда лева не са включени още над един милиард лева разходи, които ще трябва да се направят за покупката на резервни части, ракети, наземно оборудване и обучение на летателните екипи и техниците.

Радев твърди, че намаляването на цената, без да се отчитат допълнителните разходи, означава сериозно орязване на пакета за покупката. „Този самолет няма целеви способности, той е по-слаб от Су-25, с които сега разполага България.“, смята държавният глава, който е бивш командващ ВВС. „Самолетът е само на върха на огромна пирамида, на сложен пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, и спомагателното оборудване, и наземното оборудване за поддръжка и логистика, за анализ и подготовка на мисиите, обучението на летците и техниците. Ако един от тези компоненти не е пълноценен, бойните възможности драстично се свиват“, обърна внимание държавният глава.

Покупко-продажбата на самолети е не само сделка между съюзници в политиката и отбраната, но и бизнес, категорични са експерти в тази област. Премълчаването на някои подробности, които са важни за крайната цена, създава не само напрежение между институциите, но предизвиква и разнопосочни реакции в обществото. Когато става въпрос за скъпоструваща сделка, трябва да има яснота за крайната цена, защото тя се заплаща от данъкоплатците. Освен това пълната информация и откритост при подобни мащабни покупки трябва да елеминират каквито и да е подозрения в обществото. Едва тогава може да се открие така необходимия път към ЕДИНЕНИЕТО в държавата, без което не може да се върви към постигането на националните приоритети и цели.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми