спорт и COVID-19Олимпиадата и европейското първенство по футбол окончателно пропадат заради съпротива срещу ваксинация и гостуваща публика. Шампионската лига и Лига Европа приключват с отменени мачове вследствие неизпълними медицински изисквания, клубовете съдят УЕФА за късна реакция на заразата. Катар заплашва да си търси екстрите от ФИФА при отлагане на Мондиал 2022.

Такива сценарии може би звучат абсурдно, колкото “грип” да изтрие спортния календар. Уви, сега чакаме кога и как ще се завърнат състезанията.
Липсата на приходи от публика е дребен проблем при възможния вариант “закрити врата”. В Германия и Испания съставиха инструкции и график за постоянни прегледи на футболистите, тренировъчни лагери за дистанциране от семействата, пътувания и престой в изолация… Но един-два случая на зараза ще превърнат плановете за доиграване на шампионатите в сметка без кръчмар.

Надежден лек срещу вируса изисква години тестване. Най-силният тенисист Новак Джокович заяви готовност да жертва кариерата си и съвсем не е сам против форсирана ваксинация. В обсъждане за рестарт през юни Висшата лига на Англия отчете вероятност футболисти да откажат участие в несигурна среда.

Здравният риск е едната страна на монетата. Отдолу е бизнесът. Започват сътресения по цялата пирамида – финансиране на федерации и турнири, спонсорство и медиен пазар, клубни бюджети, трансфери и договори на спортисти.

Десетцифрени са щетите за организатори и домакини на олимпиадата в Токио и Евро 2020 във връзка с транслации, реклами, наеми, пътувания и търговия, а застрахователните полици не включват пандемия. Пренасрочването за лятото на 2021 влиза в конфликт с други мероприятия на същите спортни обекти. МОК и Япония се ослушват кой ще поеме извънредни разходи от $3 млрд. Една трета (4/12) от градовете-домакини на еврофиналите обмислят оттегляне поради опасения от втора вълна на коронавируса.

При недоиграване на сезона петте водещи шампионата в Европа ще загубят медийни и търговски приходи на обща стойност 3.5 млрд евро (милиард само за Висшата лига). Покрай блокираните телевизионни и рекламни плащания увисват мултимилионни междуклубни траншове по трансфери и наеми на играчи.

В бизнес мотивите за бърз рестарт натежава и спонсор №1 – хазартният сектор, който пропуска огромни обороти и печалби от липсата на спортни залози. Все пак Холандия събра смелост да загърби сметките и вече прекрати сезона.

След като проспа началото на епидемията, УЕФА подхожда предпазливо – планира развръзката в двата евротурнира за август и плейофите за класиране на Евро 2020 (с участието на България) за октомври-ноември. Ако се действа прибързано, ще последват нови отлагания на мачове и турнири, медицински забрани за играчи и отбори и т.н. Дълбоката връзка между спорта и нашите емоции изисква да сме оптимисти, че ще бъде намерен разумен изход и няма да се стигне до втора вълна. А „първата” да ни подскаже, че въпреки и противно на всичко трябва да съхраним обединителната велика мисия на спорта. Той го заслужава, ние също.

Теодор Цеков

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми