Спорни промени в застрахованетоАсоциацията на застрахователите в България (АБЗ) ще представи позицията си за въвеждането на таван на обезщетенията при смърт на пътя. Текстовете засягат най-масовата застраховка – „Гражданска отговорност“. Те предизвикаха острата реакция на редица браншови организации, а премиерът Бойко Борисов разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват предложенията на второ четене.

При смърт на пътя – по 20 000 лева обезщетение трябва да получи съпругът или съпругата на загиналия, а ако има брат или сестра – всеки от тях трябва да получи 15 000 лева. Това гласят спорните промени в Кодекса за застраховането по отношение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, по които се очаква да се произнесат застрахователите.

Вчера от Института по пътна безопасност ги определиха като „абсурдни“, защото не може човешкият живот да се оценява „с таван на обезщетението“. Освен това при различните компании – застрахователните премии варират изключително много, което предполага това да се отрази и върху изплащаните обезщетения. Заради масовото недоволство премиерът Бойко Борисов разпореди внесените промени да бъдат подложени на широка обществена дискусия. Обсъждането на темата ще се състои в четвъртък.

Коментари

„Поздравявам г-жа Менда Стоянова за държавническото поведение. Към момента има над милион пенсионери, които имат собствени автомобили. Ако не се приемат тези промени в Кодекса на застраховането, ще трябва да заплатят една непосилна цена на застраховката „Гражданска отговорност“. Тя ще е около 1000лв.”, каза в студиото на „Здравей, България” адвокатът Теодор Петров. Той допълни още, че предложените промени са направени на базата на най-добрите европейски практики. „Намирам за спекулация това, което застрахователите навсякъде тръбят в медиите, а именно, че трябва да избираме или рязко да се вдигне цената на „Гражданската отговорност“, или рязко да се намалят обезщетенията за починали на пътя. Техният аргумент е въпросното тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което те интерпретират неправилно. Самият съд казва, че такова обезщетение ще се присъжда само по изключение”, заяви адвокатът Деян Николов.

„За да се спре изтичането на национален капитал, е необходимо държавата да работи заедно с цялата строгост на закона. Този капитал се взима от гражданите, които ползват застрахователни услуги”, допълни още Теодор Петров. Той каза още, че в България плащаме една от най-ниските застрахователни премии, а същевременно обезщетенията са на изключително високо ниво.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми