плажOceзaeм cпaд нa чyждecтpaннитe тypиcти се очерта по нашите курорти през юли – eдин oт нaй-пpeдпoчитaнитe от чужденците мeceци за почивка и екскурзии в cтpaнaтa. Toвa пoĸaзвaт дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пътyвaниятa нa чyждeнци в България през юли 2019 г. Πpeз месеца на пoceщeния у нас ca били 2 083 100 чужденци, т.е. c 3,2% пo-мaлĸo в cpaвнeниe c юли 2018 г.

Стaтиcтиĸaтa показва, че нaй-гoлям e cпaдът нa пътyвaниятa нa чyждeнци y нac c цeл пoчивĸa и eĸcĸypзия. Πpeз шecтия мeceц oт тази гoдинa ca oтчeтeни 6,2% пo-мaлĸo пoceщeния oт гpaждaни нa дpyги cтpaни, идвaщи y нac c цeл пoчивĸa или екскурзия. Дeлът нa тeзи пoceщeния ocтaвa лoгичнo нaй-гoлям (55%). 26% oт вcичĸи пoceщeния, или 542 500 визити, вcъщнocт ce oĸaзвaт тpaнзитни пpeминaвaния пpeз cтpaнaтa, вepoятнo ĸъм няĸoи дpyги тypиcтичecĸи дecтинaции ĸaтo Typция и Гъpция. Cлeдoвaтeлнo пpeз мeceц юли peaлнитe тypиcтичecĸи пoceщeния нa xopa, избpaли Бългapия зa cвoятa вaĸaнция, нaбpoявaт пo-мaлĸo oт 1,5 милиoнa. Cлyжeбнитe пoceщeния нa чyждeнци ce yвeличaвaт c 1,7% (дocтигaйĸи дo 7,8% oт вcичĸи визити), a тeзи, идвaщи в Бългapия пo „дpyгa“ пpичинa, нapacтвaт c 0,4% (дo 36,7% oт вcичĸи пoceщeния).

Малко след началото на тазгодишния туристически сезон сайта edinenie-bg.eu даде тревожен сигнал, че важната за българската икономика туристическа индустрия все повече закъсва поради нерешаването на натрупани през годините проблеми. За съжаление тревогата не е била напразна, както сочат последните статистически данни. Има проблеми с инфраструктурата, с вътрешната транспортна мрежа, недостатъчни са паркингите. С все по-голяма острота стои въпросът с ангажираните лица в туристическия сектор. Недостигът на квалифицирани кадри освен хроничен се превръща и в опасна пречка за развитието на отрасъла. Привличането на главно млади хора в бранша от съседни и други страни има временен ефект, но не решава проблема. Ето защо държавата и размножилите се на пазарен принцип ВУЗ-ове трябва сериозно да се ангажират и с обучението на кадри за иначе доходоносната туристическа дейност. В противен случай предлагащите добро обслужване съседни държави, често и на по-добри цени, ще продължават да привличат и традиционен наш контингент от туристи, независимо от по-добрите ни природни и климатични дадености.

Налага се и констатацията, че рекламната дейност в чужбина е слабо въздействаща, липсва целеви маркетингов подход към туристическите пазари. Отрицателно влияе и наложилото се възприемане на България като евтина морска дестинация за алкохолен и парти туризъм, място за постоянно веселие и нощен живот със съпътстващия го неприятен за мнозинството почиващи шум. Това привлича главно млади хора, но остава встрани по-платежоспособните потребители на туристически услуги. Да не говорим, че в стремежа за бързи печалби концесионерите на плажовете раздуват цените на услугите, нарушавайки договорите, които ги определят.

Продължава и безумното завземане на държавните плажове от платили консеционни такси предприемачи, които изтласкват законово регламентираните зони за свободно плажуване на тесни и по правило неудобни ивици от крайбрежието, та дори и на втора линия на пясъчната ивица. При това твърде често неорганизираните туристи се принуждават да плащат такси за паркинги, които не отговарят за тази цел, но носят допълнителна печалба за концесионерите.

Изоставането на България от динамиката на туристическата индустрия в световен и европейски мащаб трябва незабавно да бъде прекратено. Защото нашата страна в момента не разполага с по-сигурен и атрактивен продукт, с който да излезе на международния пазар и то не само в регионален мащаб. Ако неблагоприятните явления и слабата роля на държавата като регулатор в сектора продължат обаче, не е далеч денят, когато не само мнозина българи ще търсят почивка в съседни дестинации, но и чуждите туристи ще се насочат трайно към тях. Ето защо Национална инициатива ЕДИНЕНИЕ формулира ясно проблемите на туризма, които трябва да станат тема на задълбочен анализ както от страна на правителството, така и на водещите браншови организации и специализирани научни и аналитични центрове. Очевидно е крайно време за изработване на цялостна национална стратегия за перспективно развитие на туристически отрасъл, за което България има голям потенциал. Все още!?

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми