ООН: Спадът на населението в България ще бъде проблем дори за изплащането на пенсиите

/ООН: Спадът на населението в България ще бъде проблем дори за изплащането на пенсиите

населениеДо 2050 г. България ще загуби една четвърт от населението си, гласи доклад на ООН. Масовата емиграция на младите от Югоизточна Европа поставя държавите в региона в много тежка ситуация. От десетте страни с най-бързо намаляващи популации в света, девет са в Югоизточна Европа, казва Световната организация.

Причината е комбинация от по-голям брой емигриращи, отколкото идващи в тези страни и ниски нива на раждаемост. „За разлика от Западна Европа, страните в този регион не използват имиграцията, за да попълнят празнините. Населенията в Югоизточна Европа стават по-малобройни и по-възрастни.“, казва Алана Армитаж, регионален директор за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението. В доклада на Световната организация се посочва, че между 1995 г. и 2035 г. населението над 65-годишна възраст ще се удвои в повечето от страните в региона. Като се има предвид намаляващия брой на хората в работоспособна възраст, съществува реален риск за бъдещето на основни социални услуги като изплащането на пенсии.

Повечето страни в Югоизточна Европа вече изпитват значителен недостиг на работна ръка, което затруднява икономическия ръст и шанса да се намали изоставането от Западна Европа. Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор.

Национална инициатива „Единение“ отдавна предлага експертни разработки за катастрофалната демографска криза в страната, но държавата не взема почти никакви мерки за решаването на този проблем, чието усложняване поставя под заплаха самото съществуване на българската нация. Изходът от драматичната ситуация с демографския срив зависи от решаването на комплекс други проблеми. В набелязването на конкретни мерки в тези направления полезни консултанти на управляващите могат да бъдат доказаните специалисти на Сдружението, които са систематизирали своите знания и предложения в тематични издания за широко ползване.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми

2019-10-31T15:47:55+02:00